Once Upon a Time… in Hollywood

Once Upon a Time… in Hollywood | Filmanmeldelse | Bona Film Group | Directed by Quentin Tarantino | 2019 | 161 min. | IMDb

Filmanmeldelse af Hugger.

Tarantinos niende film er blandt hans absolut bedste, med skuespillere der leverer toppræstationer i intelligent manuskript.

Once Upon a Time... in Hollywood poster filmanmeldelse

Tarantinos produktion har været svingende i mine øjne. Han har lavet både fremragende klassikere og relativt ligegyldige film uden samme hjerte som hans bedste værker.

Dog må man give manden, at hans film altid er hans film, og hans manuskripter er ofte originale. Desuden har han formået at få en myriade af dygtige skuespillere til at deltage i sine film, samtidig med at hans soundtracks ofte i sig selv bliver klassikere. 

Once Upon a Time… in Hollywood handler om, ja, Hollywood. Det er Tarantinos homage til en svunden tid, 60’ernes buldrende flowerpower blandet med glitz og glamour fra Hollywood.

Der skete meget i filmbyen i den periode, men Tarantino har valgt at placere sine hovedpersoner i tiden lige omkring det bestialske mord på den dengang unge filmmager Roman Polanskis ægtefælle, Sharon Tate, og hendes tre venner. Her brød nogle tilhængere af Charles Mansons hippiekult ind i deres hjem, hvor de torturerede og dræbte de fire venner. Sharon Tate var højgravid.

Tarantinos manuskript gør denne historie til en bihistorie, og vælger at lade fokuspunktet være forholdet mellem Leonardo DeCaprios fallerede cowboyspillende skuespiller og hans stuntmand og ven gennem mange år – spillet af Brad Pitt.

Once Upon a Time… in Hollywood er en stemningsfilm. Et tidsbillede. Handlingen er sekundær, og alligevel er manuskriptet særdeles skarpt, med de klassiske Tarantino-twists undervejs, hvor man aldrig helt får, hvad man regner med.

DeCaprio og Pitt spiller fantastisk, og især samspillet mellem dem slår gnister, men de formår også at levere mindeværdige scener undervejs på egen hånd, når de interagerer med manuskriptets mange bipersoner, spillet af skuespillere som Al Pacino, Luke Perry og Margot Robbie. 

Manuskriptet er intelligent, historien er fængende, men det er Tarantinos sammenblanding af humor, intenst drama, over the top vold og fremragende dialog, der løfter filmen helt op blandt hans bedste, og måske en af årets bedste film.

5/6 filmkorn til Once Upon a Time… in Hollywood.

 Once Upon a Time... in Hollywood
(2019) on IMDb