Crawl

Crawl | Filmanmeldelse | Paramount Pictures | Directed by Alexandre Aja | 2019 | 87 min. | IMDb

Filmanmeldelse af Gabriel.

Crawl har mere at byde på end overbevisende alligatorer.

Crawl 2019 poster filmanmeldelse

Det bliver næsten ikke mere enkelt end historen i Crawl.

En far og en datter er fanget i en kælder under en voldsom orkan i Florida, og de er ikke alene. I takt med de stigende vandmasser skal de kæmpe mod enorme alligatorer. Koldblodige dræbermaskiner perfektioneret gennem millioner af års evolution.

Der er ingen hjælp fra omverdenen, som har travlt med at evakuere området. De to hovedpersoner, spillet overbevisende af Kaya Scodelario og tilforladeligt af Barry Pepper, er overladt til sig selv.

Kaya Scodelario er især god, da hun mere eller mindre bærer hele filmen med sit afdæmpede, sårbare spil. Uden makeup og i bare fødder leverer hun en rå præstation, der giver filmen en ægthed, som tilspidser den i forvejen desparate situation.

Men lad os ikke glemme alligatorerne, som jeg gætter på er et mix af CGI og animatronics. De er frygtindgydende, og formidable modstandere. Hvad enten de angriber bipersoner, eller lurer på far og datter i den mildest talt klaustrofobiske krybekælder, tvivler man ikke et øjeblik på deres tilstedeværelse. En vigtig faktor når pulsen skal op.

Alexandre Aja, som efterhånden mestrer genren, leverer endnu engang et overbevisende gys, når han med de rette doser af karakteropbygning, uhygge og højt produktionsniveau får skabt en nervepirrende cocktail af vand, krybdyr og familiekrise.

Sidst jeg stiftede bekendtskab med Ajas evner var i den vanvittige Piranha 3D, hvor han med udpenslet splatter, nøgne damer og kulsort humor var helt ude på det komiske overdrev.

Så vildt går det ikke for sig i Crawl, der er en langt mere afdæmpet og “realistisk” gyser. Troværdig er måske så meget sagt, men jeg åd filmens præmis råt. Det skyldes især filmens opbygning, der ikke virker synderligt konstrueret.

Vi har en orkan, nogle alligatorer og to sympatiske mennesker, der reagerer på de to førstnævnte. Hverken mere eller mindre.

4/6 filmkorn til Crawl

 Crawl
(2019) on IMDb