Captain Marvel

Captain Marvel | Filmanmeldelse | Marvel | Directed by Anna Boden, Ryan Fleck | 2019 | 124 min. | IMDb

Af Gabriel

Den bedste superheltefilm siden Wonder Woman.

Captain Marvel

Kan Marvel overhovedet lave dårlige film? Ja, det så vi med Thor 2, der var tåkrummende dårlig, og den først Captain America, der var ulideligt kedelig. Hvordan skal det mon gå for endnu en Captain-film?

Umiddelbart ikke særligt godt da jeg i filmens åbningssekvens allerede blev hægtet af. Nogle Kree-soldater kæmper med nogle onde Skrulls på en fremmed planet. Hvem er hvem, hvorfor kæmper de og hvorfor skulle det interessere mig, når ingen af personerne er blevet introduceret? En klassisk, fejlagtig åbning, som ofte medfører et distanceret forhold til filmen man ser.

Forskellen er blot, at der er en pointe med galskaben. Vores hovedperson – som indtil videre hedder Vers – er nemlig lige så forvirret. Hun har flashbacks til oplevelser, hun ikke kan huske at have oplevet. Minder om personer hun ikke ved hvem er, og hvem er hun i øvrigt selv og hvor stammer hun fra?

Med udgangspunkt i hovedpersonens og nu også vores forvirring bygges Captain Marvel langsomt op. Vi lærer mere og mere om Vers’ liv i takt med at hun selv gør opdagelser, og da hun ved en tilfælde lander på Jorden, hvor kampen mod de onde Skrulls fortsætter, møder hun en ung Nick Fury, der endnu ikke står i spidsen for S.H.I.E.L.D., men som lettere modvilligt involveres i Vers’ strabadser.

Sammen gør de opdagelser, som sætter Vers fortid i et nyt lys, for intet er selvfølgelig som det ser ud til. Sådan skal det jo være.

… Captain Marvel er en origin-historie, men vi slipper for den fortærskede forhistorie med edderkoppebid, gammastråling eller lignende. Vers har allerede sine superhelteevner ved filmens begyndelse. Vi får hendes forhistorie fortalt i brudstykker.

Sat i en herlig 1990’er setting i tiden før The Avengers, hvor grunge var the shit og Blockbuster havde mere end én butik, får vi mere og mere kød på Vers’ historie. Captain Marvel tager form.

Brie Larson og en imponerende forynget Samuel L. Jackson har rigtig god kemi, men det er Brie Larson som Captain Marvel, der bærer størstedelen af filmen. Hun udstråler intelligens og kækhed i en charmerende og sexet blanding, der gør lige præcis det for rollen, som gør den bad-ass.

Captain Marvel byder på imponerende effekter, en overraskende historie og ikke mindst en superheltinde, som er mere interessant end de skurke hun kæmper mod.

Med Captain Marvel har Marvel lavet den bedste superheltefilm siden DC’s Wonder Woman, der var lige så overraskende vellykket.

Lad kvinderne komme til!

Nu er det bare at vente på, at Avengers: Endgame kommer, så vi kan stifte bekendtskab med Captain Marvel igen.

5/6 filmkorn til Captain Marvel