The Shape of Water

The Shape of Water | Double Dare You | Directed by Guillermo del Toro | 2017 | 123 min. | IMDb

Filmanmeldelse af Hugger

Overhypet film fra Guillermo Del Toro er en visuelt smuk, men svagt uengagerende filmisk oplevelse.

The Shape of Water poster

Filmen har vundet adskillige priser, herunder Oscars, og den har høstet stor ros fra kritikere og tilskuere undervejs. Det er en film, der bestemt er smuk at se på, og Del Toros billedsprog, som vi også så i bl.a. Pans Labyrint, lader sig ikke fornægte, han er en ypperlig billedmager og en dygtig instruktør.

Der er tale om en film, hvor alle bipersoner er 3-dimensionelle og spilles med stor effekt af de skuespillere, der skal bringe Del Toros drømmende manuskript til live, og filmens bipersoner er klart filmens styrke, mens hovedpersonerne også spilles med troværdighed og dybde.

Men filmens manuskript lider lidt af, at det til tider virker forceret, og den emotionelle dybde, som instruktøren tydeligvis er gået efter, formår slet ikke at fange sit publikum på den måde, filmens billeder lægger op til. Faktisk går det hele lidt stærkt hele tiden, og pacingen virker decideret forceret og nogle af de valg, hovedpersonerne foretager er lidt utroværdige, særligt af tidsmæssige grunde.

Med det sagt, så er det ikke en dårlig film, og hvis den skal sammenlignes manuskriptmæssigt med en anden film, så er det vel en slags E.T. for voksne, dvs. en film om et særligt venskab mellem et menneske og noget fremmed, i denne film på en baggrund af 50’ernes USA med alt hvad det indebærer i forhold til kommunister, våbenkapløb og onde regeringssoldater på begge sider.

… OG sammenligningen med E.T. gør faktisk The Shape of Water lidt til skamme, da denne film som sagt mangler emotionelt punch. Man bliver aldrig rigtig investeret, selv når tingene bliver allermest voldsomme og potentielt rørende, og flere gange kommer filmens flotte visuelle udtryk faktisk til at virke lidt fortænkt og modvirker manuskriptets åbenlyse forsøg på at ramme de høje følelser.

Jeg var skuffet, det skal jeg ikke lægge låg på, og jeg må altså sige, at flere andre af de film, der var med i Oscar-opløbet, er bedre film i min optik.

The Shape of Water er en fantastisk flot visuel film med gode intentioner, godt skuespil og et manuskript, der trods alt giver god plads til filmens bipersoner, der lyser op i hver scene, de er med i.

Men det er samtidig en film, der ikke har en tilstrækkelig jævn pacing, ofte er den faktisk forceret, og filmen formår ikke at ramme lige i hjertet som andre film med samme mission gør, og det er en skam.

4/6 filmkorn til The Shape of Water

 The Shape of Water
(2017) on IMDb