Darkest Hour

Darkest Hour | Perfect World Pictures | Directed by Joe Wright | 2017 | 125 min. | IMDb

Filmanmeldelse af Hugger

Gary Oldman bringer gammel britisk krigshelt og politiker til live i dygtigt og velspillet drama!

Darkest Hour poster

Til at starte med vil jeg sige, at jeg er helt fuldt og fast overbevist om, at denne rolle, som Gary Oldman leverer, et portræt af en af nyere tids største personligheder, Winston Churchill, er en af hans klart bedste.

Denne film er Oldmans film, ingen tvivl om det, det er en tour de force i fabelagtigt skuespil, hvor Oldman arbejder med både mimik, intonering og fremdrift på skærmen på mesterlig og helt forrygende vis. Det er også oplagt, at rollen og portrættet skriger på en Oscar eller andre priser, og Oldmans portræt er faktisk så mesterligt, at man nogle gange glemmer, at det er Oldman, der er inde bag al make-uppen og giver sig hen til Churchills bestræbelser på at redde Storbrittanien og dermed hele den vestlige verden fra nazisternes klamme jerngreb.

… Darkest Hour er flot udført og har et spændende og veloplagt og velspillet manuskript, og pacingen i filmen gør, at der ikke er mange døde steder undervejs.

Det er en åbenlyst spændende historie at kaste nyt lys på, og det er en åbenlys vinkel set ud fra dramaturgiske virkemidlers vinkel, at dyrke på det store lærred. Anden verdenskrig og Churchills og Englands strabadser er meget spændende og interessante, hvilket også sidste års Dunkirk beviste på effektiv vis.

Med det sagt kunne jeg godt have ønsket at filmen dyrkede Neville Chamberlain noget mere, hans person er ret spændende også, herunder hans ”fald” fra magtens tinde som følge af hans overbevisning om fred som rette vej.

Det er en film, der måske kommer, for denne film handler om Churchill, og det er især Oldmans portræt der gør, at den virker så effektivt og spændende som den gør, selvom manuskriptet ikke dvæler meget ved andre personligheder udover det helt 2-dimensionelle aspekt.

Det er en film, der virker, fordi de store taler, Churchill holdt for at ruske op i briternes kampgejst, virker perfekt på film og er ligeså opløftende som dengang, og Oldman leverer dem fremragende.

Jeg var solidt underholdt, og selvom jeg godt kunne bruge lidt mere dyrkning af andet end Churchill, så er det stadig en vigtig film der i bund og grund handler om store mænd, der formår at gøre det rigtige i svære tider, til trods for at det ikke virker som den åbenlyse vej. Det er en film der handler om at tro på sine instinkter og kæmpe for det, man tror på, uanset de personlige omkostninger, det måtte medføre.

4/6 filmkorn til Darkest Hour