Black Panther

Black Panther | Marvel Studios | Directed by Ryan Coogler | 2018 | 134 min. | IMDb

Filmanmeldelse af Gabriel

Gode intentioner er ikke nok.

Black Panther 2018 poster

​Black Panther slår alle rekorder, hvad angår indtjening og mængden af lovprisninger fra anmeldere verden over. Der er ingen tvivl om, at filmen har ramt en nerve.

Black Panther er titlen på det alterego kongen af Wakanda gennem generationer har båret rundt på som Wakandas beskytter. En næsten almindelig fyr klædt i en ultra avanceret dragt lavet af det sjældne metal vibranium, som kun findes i Wakanda og er hovedårsagen til landets rigdomme og teknologiske fremskridt.

Men Wakanda har beholdt deres rigdomme og teknologi for sig selv, mens de stiltiende har set på imens resten af den afrikanske befolkning i både Afrika og andre dele af verden gennem århundreder har været undertrykt og nu for størstedelens vedkommende er involveret i krige og narkokriminalitet.

Som flere prominente folk fra Wakanda udtrykker det, ønsker de ikke at få ødelagt idyllen med flygtningestrømme og alverdens problemer, når nu de har levet som blommen i et æg gennem århundreder og nemt vil kunne fortsætte sådan.

Den nye Black Panther vil det imidlertid anderledes. Med et noget mere humanitært syn på sine brødre og søstre verden over ønsker han at Wakandas rigdomme og teknologi skal komme den omkringliggende verden til gode, men det er ikke nogen nem opgave, når man er oppe mod urgamle traditioner og stærke konservative kræfter.

Som det nok fremgår har Black Panther taget fat i nogle yderst aktuelle emner, hvor verden lige nu er delt i dem og os. Hvor nogle ønsker at bygge broer mens andre hellere vil bygge mure.

… Det gør Black Panther relevant og modig i en tid, hvor internettets selvjustits har affødt en ny ultrapuritansk grad af politisk korrekthed, så ingen tør åbne munden af fare for at havne i den næste shitstorm.

Ærgerligt er det derfor, at Black Panther ikke er nogen særligt god film. Trods filmens gode intentioner og at jeg virkelig ville ønske, at jeg kunne lide den, så er Black Panther altså et fejlskud. Den mangler en god historie og det er alt for tydeligt, at potentialet er der, men ikke udnyttes. Som superheltefilm er den ganske enkelt for kedelig og ufokuseret.

Bedst er Michael B. Jordan som den identificerbare skurk, der er resultatet af Wakandas passive udenrigspolitik, hvor deres afskærmning af omverdenen har været med til at skabe det monster, som nu banker på deres dør. Han er klart en af de mere interessante skurke i Marvels univers fordi hans bevæggrunde føles ægte og fordi han er et meget rammende billede på de monstre vi er i gang med at skabe /har skabt ved at lade stå til mens et kontinent som Afrika gennem århundreder har været holdt i ave af kapitalistiske imperier, der har udplyndret deres naturresourcer med ussel bistand som betaling.

Kedelig eller ej er det altså lykkedes en mainstreamfilm at tage nogle relevante temaer op, og det er i sig selv værd at tage hatten af for.

3/6 filmkorn til Black Panther

 Black Panther
(2018) on IMDb