12 Strong

12 Strong | Jerry Bruckheimer Films | Directed by Nicolai Fuglsig | 2018 | 130 min. | IMDb

Filmanmeldelse af Gabriel

Effektiv krigsfilm imponerer fra start til slut.

12 Strong poster

At krigsfilm er underholdende hænger sammen med deres ofte meget sort/hvide fremstilling af hvem der er gode og hvem der er onde.

Selvom det kan diskuteres, hvor amerikanerne befinder sig i feltet mellem sort og hvid, når man ser tilbage på deres intervention rundt omkring i verden gennem tiden, er der ingen tvivl i 12 Strong.

Amerikanerne bliver 11. september 2001 angrebet på egen jord og tusinder af civile dør, da de to tårne styrter i grus. Det er tid til gengæld.

I Afghanistan sendes et hold på 11 erfarne soldater i krig mod Taliban og Al-Qaeda. Deres leder er den kampuerfarne kaptajn, Mitch Nelson, der ifølge General Dostum – leder af den nordiske alliance i Afghanistan – endnu ikke har dræberblikket i øjnene.

Det får han.

Med danske Nicolai Fuglsig i instruktørstolen er 12 Strong blevet en super intens og yderst effektiv krigsfilm med nogle af de mest overbevisende kampscener jeg længe har set.

… Kuglerne flyver om ørene, bomberne sprænger i flæng og biografens lydsystem er på overarbejde i 90% af filmens spilletid.

Chris Hemsworth beviser endnu engang, at han kan bære en hovedrolle og er med sit sædvanlige sympatiske væsen og intense spil værd at holde med.

Det er selvfølgelig med en bitter eftersmag man sidder tilbage, når rulleteksterne glider over lærredet, for krigen er langt fra slut, men set som et isoleret slag i en større krig er 12 Strong et opløftende eksempel på, at krig i nogen tilfælde stadigvæk godt kan deles meget firkantet op mellem de gode og de onde.

4/6 filmkorn til 12 Strong