IT (2017)

IT (2017) | New Line Cinema | Directed by Andy Muschietti | 2017 | 135 min. | IMDb

Filmanmeldelse af Hugger

Overraskende effektiv genindspilning af Stephen Kings klassiker.

IT poster 2017

Man savner næsten ikke Tim Curry i rollen som klovnen Pennywize, selvom netop den figur er et så ikonisk stykke 80’er og 90’er popkultur, hvor Kings gyserklassiker for alvor satte frygten for klovne i folk verden over.

Miniserien fra dengang i 1990 var effektiv og stemningsfuld, men blev ødelagt af en afslutning, der var maret af dårlige effekter og sjusket filmisk arbejde, hvilket var en skam, eftersom de første 2/3 var dygtigt udført, med Currys klovn som uimodsagt mesterstykke!

Nu er klassikeren blevet genindspillet – i hvert fald første halvdel – nemlig den del, hvor en gruppe børn i byen Derry i Maine, en søvnig amerikansk standardby (Kings favoritsetting), beslutter sig for at tage kampen op mod de onde kræfter, der gennem årtier har hærget byen og bortført adskillige børn. Gruppen af børn i præ-teen alderen er en umage flok, der kalder sig selv Taberklubben, og de kommer fra brudte hjem, skilsmisser, misbrug og neglekt, men er trods det endt ud som stærke og ikke mindst viljestærke unger, der ikke finder sig i hvad som helst. De finder ud af, at en ondskab, IT, kommer hvert 27. år, og at de er de eneste, der tør, kan og VIL tage kampen op for at forhindre mere død.

… IT er meget stemningsfuld og rammer fuldstændig den stemning, King er verdenskendt for at kunne skabe.

Almindelige mennesker, særligt børn, i en almindelig setting, hvor ondskaben flytter ind. Kings roman er fyldt med referencer og allegorier ift. barndom, uskyld og det at vokse op, og filmen formår faktisk at ramme mange af de samme toner på en subtil og elegant måde.

Stemningen i IT er ond og skånselsløs med groteske gys og chok undervejs, samtidig med at hverdagen udfolder sig i den søvnige by.

Pennywise fylder ikke så meget i denne film som i de gamle med Curry, men han er stadig en særdeles skræmmende entitet, og han spilles med stor overbevisning af Bill Skarsgård, og han gør det så godt, at man ikke sidder og savner Curry… Næsten!

Filmens unge skuespillere, taberklubben, spiller på niveau med Spielbergs klassiske film med børn i hovedrollen.

Det er troværdigt, det er skræmmende og det er ikke mindst et fremragende oplæg til den toer, der kommer senere.

Bogens anden del foregår nemlig 27 år senere, når det onde kommer igen, og vores helte er blevet voksne – det bliver interessant at se, hvordan den film ender ud, jeg er spændt!

IT er flot udført og så stemningsfuld, at den rammer de høje noter undervejs, og man er lige dele underholdt og bange, ligesom filmens dialog er sjov og realistisk!

5/6 filmkorn til IT (2017)

 It
(2017) on IMDb