Underverden

Underverden | Profile Pictures | Directed by Fenar Ahmad | 2017 | 112 min. | IMDb

Filmanmeldelse af Hugger

Interessant dansk take på den amerikanske selvtægtsgenre lykkes, men kun lige!

Underverden poster

Det samlede danske anmelderkorps er faldet på halen over denne film og har kastet alverdens superlativer efter den med roser som måske årets bedste, unik og medrivende. Og ja, det er bestemt ikke en ringe film, der her er lavet, hvor realismen er i fokus, men som alligevel ikke helt formår at overbevise mig om, at det står lige så grelt til i den virkelige verden som beskrevet her.

Underverden handler om den succesfulde mønsterbryder Zaid, der er blevet højtbetalt læge trods hård opvækst, er blevet næsten danskificeret med bopæl i hvid overklasseghetto, har en dansk kæreste, danske venner og barn på vej. Han har alt, men mister sit fodfæste, da hans bror, der ikke har haft samme succes i livet som Zaid selv, mister livet som led i det bandeliv, han er havnet i.

Underverden er en homage til de klassiske Hollywood-film om selvtægt, hvor en god mand ser rødt og rydder ud blandt alverdens afskum. Det er set før. Mange gange.

… Det er pudsigt, for hvis Hollywood havde lavet denne type film, som de jo har gjort adskillige gange før, ville de danske anmeldere nok ikke i samme grad stå i kø med superlativerne, og denne film ville, med sin instruktion, sit skuespil og sine actionsekvenser nok blive betragtet som en metervare og ikke en eksklusiv præstation.

Det at den foregår i Danmark, at den har den altid gode Dar Salim, mønsterbryder selv, i hovedrollen, er instrueret af en Irakisk flygtning, der kom til Danmark i 1986, og har masser af gode danske indvandrerskuespillere på rollelisten gør dog, at filmen bliver mere interessant, og det er her jeg mener, at de danske anmeldere lidt har mistet fokus.

Underverden er en god film, men heller ikke mere, og den går bestemt ikke indvandrenes ærinde, tværtimod, ligesom det danske politi portrætteres som inkompetent. Det er en skam, da der mangler nuancer i filmen. Jeg synes skuespillet er ganske fint, og som sagt virker actionscenerne realistiske. Der er dog skruet gevaldigt op for de mere stereotype vinkler på både gangstersiden og politisiden, og man kommer ikke helt ind under huden på nogen af personerne, selvom de spiller ok.

Særligt spændende er Zaids forhold til sine irakiske flygtningeforældre og sine indvandrerrødder, men det dyrkes i alt for begrænset omfang.

Manuskriptet er relativt 2-dimensionelt, og man har ikke rigtig dyrket de mange følelsesmæssige aspekter i filmen udover de helt åbenlyse, og derfor fremstår filmen for mig meget jævn og forglemmelig. At den er dansk og forsøger at levere Hollywood-stil gør ikke, at den som film bliver bedre, uanset sproget og ophavet.

Underverden er i bund og grund en simpel actionfilm, flot efter danske standarder, men uden den traditonelle danske fokus på følelserne og dybden i figurerne. Den leverer ikke noget nyt til genren udover et spændende indblik i en subkultur, der lever i bedste velgående i Danmark.

Den del er interessant, men den dyrkes ikke nok, og derfor ender filmen som en oplevelse, der hurtigt er glemt igen, selvom de danske filmpriser nok skal regne ned over den, når den tid kommer, det er bare ikke en film, der fortjener al den respekt. Se den, glem den og kom videre til nogle af de mere dybe og 3-dimensionelle film, der helt sikkert (forhåbentlig!) dukker op i resten af 2017.

3/6 filmkorn til Underverden