Arrival (2016)

Arrival (2016) | 21 Laps Entertainment | Directed by Denis Villeneuve | 2016 | 116 min. | IMDb

Filmanmeldelse af Hugger

Anderledes og poetisk sci fi-film underholder med solidt manuskript og smukke billeder.

Arrival 2016 poster

Der findes jo en myriade af science fiction-film, hvor skurken er invaderende rumvæsener. Film der handler om jordens kamp mod en overmagt og for jordens overlevelse. Disse film kan være gode, men der er bestemt flere stinkere imellem end der er hits, og effektjageriet de senere år har gjort, at både historie, plot og underholdningsværdi forsvinder til fordel for ønsket om at ramme et yngre og mere købestærkt publikum.

Arrival vil noget helt andet og den er sin helt egen på en på en gang poetisk og dybt spændende vis.

Arrival handler om 12 rumskibe, der lander forskellige steder på jorden til forbløffelse, angst og undren hos verdens befolkning. Straks begynder de enkelte nationer, Kina, USA, Rusland m.fl. at undersøge deres eget moderskib og forsøge kontakt til rumvæsnerne for at afklare, hvad formålet med besøget er. Det resulterer ikke overraskende i konfrontationer og ønsker om angreb, magtdemonstrationer, militær knowhow og materiel i stor stil, og midt i dette rod finder man en amerikansk videnskabsmand og en kvindelig sprogekspert, der kaldes ind af det amerikanske militær for at knække koden og kommunikere med rumvæsnerne.

… Arrivals plot er virkelig interessant og der er twists undervejs, der håndteres så subtilt, at man fristes til at sige, at det ikke er set før. I hvert fald ser man det ikke komme, før det sker.

Filmens manuskript bærer præg af, at man ikke er gået efter laveste fællesnævner, men tværtimod har forsøgt at vise en nuanceret portrættering af situationen, med alle menneskehedens fejl, mangler og styrker i skøn forening.

Filmen er grundlæggende spændende og der er gode skuespilspræstationer hele vejen rundt. Dog er det som sagt filmens plot og manuskript, der er filmens helt store styrke.

Manuskriptet håndteres flot af filmens instruktør Denis Villeneuve, der på poetisk og filmisk æstetisk vis formår at skabe en film, der går op i en højere enhed og som er et smukt bidrag til genren, uden at forfalde til billige specialeffects eller ligegyldige kampe og eksplosioner.

Arrival handler ligeså meget om menneskeheden, trangen til at forsvare sig, ønsket om at samarbejde og troen på en bedre fremtid, hvor verden samarbejder i stedet for modarbejder.

Det er en smuk film, og den fortjener stor ros for sit udtryk, sit billedsprog og ikke mindst dens mod i at ville mere end bare underholde – vi skal også tænke, og det er skønt!

5/6 filmkorn til Arrival (2016)