Deadpool

Deadpool | Marvel Enterprises | Directed by Tim Miller | 2016 | 108 min. | IMDb

Filmanmeldelse af Gabriel

Deadpool skaber fornyet respekt for Marvel.

Deadpool poster filmanmeldelse

Deadpool kommer med sin politisk ukorrekte hovedperson på et tidspunkt, hvor Marvels superheltekorthus er lige ved at kollapse under formulariske skabelsesberetninger, skabelonagtige handlinger og forudsigelige endelige opgør.

Med den undervurderede speedsnakker Ryan Reynolds i hovedrollen, og en bramfri, provokerende og ofte hysterisk morsom dialog, er Deadpool en af de sjoveste superheltefilm, jeg længe har set.

Allerede under filmens åbningssekvens ved man, at Marvel har sluppet tøjlerne og ladet Deadpool manifestere sig på det hvide lærred uden mundkurv.

… Deadpool er lige så vulgær, plat og provokerende, som han er i tegneserien – hatten af for det!

Vi slipper ikke for en skabelsesberetning, men hvor det normalt foregår i filmens første halvdel har man i Deadpool valgt at vise det i flashbacks, og det fungerer ganske godt, da fortid og nutid fint kædes sammen i løbet af filmens spilletid.

Actionscenerne er glimrende, og lige som man tror, at filmen bevæger sig ind på genkendelighedens sti, vælter Deadpool den fjerde væg ud til publikum og laver grin med både sig selv, superheltefilmens fortærskede konventioner og filmens åbenlyse budgetbegrænsninger, som da Deadpool undrer sig over, at det altid er de samme to X-Men, der er tilstede, når han ankommer til Professor Xaviers skole for mutanter.

Det ville være nemt og pege fingre af filmens temmelig uinteressante hovedskurk, men så har man misset pointen. I modsætning til andre superheltefilm er alt krudtet brugt på Deadpool, som ikke er den typiske, overkorrekte superhelt, der har brug for en flamboyant skurk til at tage fokus fra de kedelige spejdermanerer.

I mindre kyndige hænder kunne Deadpool være endt som et kedeligt spoof på superheltegenren, men det er ikke tilfældet her, hvor instruktør Tim Miller balancerer fint mellem filmens mange vanvittige meta-lag og en oprigtig respekt for oplægget.

Marvel har fået et stort plus i min bog for at turde levere en Deadpool-film, der er så fandenivoldsk og overdrevet, men som samtidig også emmer af kærlighed til karakteren og de mange Marvel fans, som har fortjent tegneseriens kompromisløse stil overført til filmens verden.

5/6 filmkorn til Deadpool