The Revenant

The Revenant | New Regency Pictures | Directed by  | 2015 | 156 min. | IMDb

Filmanmeldelse af Hugger

Barsk film formår ikke at leve op til hypen.

The Revenant poster filmanmeldelse

Alle er gået amok. Golden Globes blev kylet efter den, og Oscar-festen til februar forventes også at stå i kø med flere statuetter.

Herhjemme og i udlandet er anmeldere faldet i svime over filmen, der nærmest portrætteres som et mesterværk. Det synes jeg ikke den er. Langt fra!

Instruktøren Alejandro Gonzalez Inarritu, der stod bag en bedre og mindst ligeså (over)hypet film sidste år, Birdman, har sammen med Mark L. Smith – med tvivlsomme B-film som Vacancy på CVet – skrevet et manuskript til en barsk og mestendels realistisk film, hvor den gode Leonardo DiCaprio kæmper en brav overlevelseskamp mod sne, is, bjørn, voldelige indianere og endnu mere voldelige bekendte i en film, hvis åbningsscene er særdeles voldsom og barsk.

Filmen lever dog på ingen måde op til hypen omkring den, der formentlig skyldes instruktørens succes med den udmærkede, men også noget prætentiøse film Birdman med Michael Keaton.

Der er med The Revenant tale om en stærk film, der helt klart indeholder kvaliteter, ikke mindst i form af en storspillende Tom Hardy, der stjæler alle scener, han er med i. Også i andre roller leveres der gode præstationer, men jeg må desværre erkende, at

… DiCaprios portræt af den forurettede og hårdt sårede cowboy/pelsjæger ikke indeholder meget dybde eller i øvrigt meget at arbejde med for den dygtige skuespiller.

Han kæmper bravt med manuskriptet, der er ganske udmærket, men filmen er simpelthen for lang, og dens fokus på den lange, lange, LANGE rejse tilbage fra døden til livet, overlevelseskampen i snevildnisset, bliver simpelthen for trættende i længden.

Som tilskuer har man svært ved at holde koncentrationen, selvom filmen fastholder interessen fra start til slut, og filmens klimaks virker lidt fortænkt og lidt ude af trit med resten af filmens langsomme, nærmest sløve narrativ og tempo.

Som sagt er det en okay film, og en okay oplevelse, der dog ikke lever op til alle de positive tillægsord, filmen har fået med på vejen.

Der er grænser for, hvor meget smerte man som tilskuer kan holde til at se, hvor mange replikker der hvisles ud af DiCaprios mund sammenholdt med at manuskriptet til tider er en anelse forudsigeligt og sløvt pacet.

Jeg blev underholdt, og filmens kvaliteter, her vil jeg igen fremhæve Tom Hardy, der bør få en Oscar for sin performance, lader sig ikke fornægte. Der er tale om dygtige folk foran og bag ved kameraet, men filmen ville have haft godt af lidt opstramning og en bedre pacing ift. historien, ligesom man burde have givet slutningen lidt mere finish.

4/6 filmkorn til The Revenant