The Martian

The Martian | Genre Films | Directed by Ridley Scott | 2015 | 141 min | IMDb

Filmanmeldelse af Gabriel

Feel good in space.

Det er altid med blandede følelser, at jeg læser om NASA’s seneste bedrifter, som når de proklamerer, at de vist nok med sikkerhed kan påvise, at der muligvis findes vand på Mars.

Denne "viden" er da uden tvivl interessant, og har stor betydning for vores forståelse af det verdensrum vi befinder os i. Er vi alene?

Nej, det er vi ikke. Jorden er overbefolket, folk er fattige, krige udspiller sig overalt på kloden og folkevalgte politikere har mere travlt med deres eget eftermæle end at lytte på den befolkning som (for det meste) har stemt dem ind.

Kunne vi ikke bruge rumfartindustriens milliarder af dollars til noget mere nærliggende?

Det spørgsmål beskæftiger "The Martian" sig ikke med. Den vil noget andet.

Ud over at være en glimrende fortalt og yderst velspillet science fiction film om menneskets ukuelighed, er "The Martian" også en film om håb, om samarbejde nationer imellem og om troen på en verden, hvor folk for et øjeblik kan kigge op fra deres smartphones og i hobetal bekymre sig om en enkelt amerikansk astronauts overlevelse på en rød planet.

… Lyder det utopisk? Ikke i "The Martian", der udover at være Ridley Scotts mest helstøbte film længe også er hans mest opløftende film – nogensinde?

Matt Damon spiller astronaut og botaniker Mark Watney, der under en voldsom storm på Mars – som truer med at vælte det fartøj, der skal flyve besætningen tilbage til moderskibet – efterlades i troen at han er omkommet under stormen.

Uden mulighed for at kommunikere med Jorden og fortælle at han er i live, har Watney kun én mulighed for at overleve. Han må bruge sine botanikerevner til at skabe vand, ilt og afgrøder alt imens han udtænker en plan for, hvordan han skal komme hjem.

Baseret på en bog af Andy Weir og med screenplay af Drew Goddard er "The Martian" en overraskende opløftende film om menneskets overlevelses- og samarbejdsevne.

Men også et opråb til verdens regeringer om netop at samarbejde i stedet for at modarbejde hinanden. Sjovt nok mest med det kinesiske rumagentur – der skal jo også sælges biografbilletter på det hastigt voksende kinesiske marked.

Matt Damon er intet mindre en fremragende i rollen som Watney og har en stor del af æren for at filmen fungerer så godt som den gør.

Der er ikke så mange overraskelser i "The Martian" – ud over dens komplette styren uden om den nok så hippe kompromisløshed, som gennemsyrer nutidens film og serier, hvor kampen om publikums opmærksomhed er styret af, hvor brutalt og uventet man kan overraske dem.

"The Martian" er elementært spændende fordi man bryder sig om Matt Damons karakter i filmen, og fordi de strabadser han må gennemgå er både realistiske og vellavede. På samme måde blev jeg fanget af filmens metodiske gennemgang af de tiltag der tages på Jorden og på Mars i forsøget på at få Watney hjem.

På overfladen en yderst simpel historie, men tag ikke fejl. Det kræver en sand mester, at få det til at flyde så let og elegant, som Ridley Scott er lykkedes med i "The Martian".

5/6 stjerner til The Martian