The Gift (2015)

The Gift (2015) | Blue-Tongue Films | Directed by Joel Edgerton | 2015 | 108 min | IMDb

Filmanmeldelse af Hugger

Underspillet og veldrejet thriller overrasker som et frisk pust i forhold til genren.

Thriller-genren har flere forbi’ere end hits igennem filmhistorien, ikke mindst fordi genren meget tit forfalder til de lette valg som action, vold, sex og ligegyldige chokeffekter. “The Gift” er et af de seneste bud på genren, og den virker på alle tænkelige planer uden at falde i de normale faldgruber, genren muliggør.

"The Gift" handler om et ungt og smukt par, der efter en hård abort fravælger det pulserende og trendy storbyliv til fordel for en frisk start i forstæderne i et lækkert, arkitekttegnet kæmpehus. Alt er idyl på overfladen, men under overfladen lurer problemerne i form af hemmeligheder, fortrængninger og fortidens synder.

Alt dette kommer til overfladen, da parret støder ind i en af den mandlige parts gamle gymnasievenner. Han begynder at efterlade gaver til parret, og meget hurtigt står det klart, at der er tale om en mere farlig relation, end det i starten virkede som.

Mødet mellem parret og den gamle bekendte bliver katalysator for en nærmest “Hitchcock’sk” rejse tilbage gennem fortiden for parret, og filmens plot er hverken forudsigeligt eller kedeligt. Tværtimod!

… Filmen er godt skrevet og instrueret af Joel Edgerton, der selv spiller rollen som den gamle ven, parret møder. Man kan ikke gennemskue, hvor filmen bevæger sig hen. Selv rollerne, god og ond, er perfekt udhviskede i en sådan grad, at der må siges at være tale om en lille genistreg fra manuskriptforfatterens side.

Alle roller i filmen er fint castet, og den underspillede stil går fint igennem på alle pladser. Særligt Edgerton selv skal fremhæves i sin rolle, hvor især hans øjne (brune kontaktlinser) fremstår med usædvanlig dybde og lige dele gru, forundring og trussel.

Jeg blev meget positivt overrasket over filmen, der var spændende og mentalt udfordrende flere gange undervejs.

Sammenligninger giver sjældent mening, men klassikere som “The Usual Suspects”, “North by Northwest” og andet Hitchcock ligger lige for.

Der er tale om en sjældent velfortalt thriller, der virker på alle felter. Et kærkomment bud til en ellers slidt og ofte misbrugt genre, og med et plot, der aldrig forfalder til billig action, chokeffekter eller almindeligt (over)drama.

5/6 stjerner til The Gift (2015)