Terminator Genisys

Terminator Genisys | Paramount Pictures | Directed by Alan Taylor | 2015 | 126 min | IMDb

Filmanmeldelse af Gabriel

Solid fornyelse af franchisen.

James Cameron har sagt god for den og officielt kaldt den for den “rigtige” fortsættelse til hans egne to Terminator-film, der startede det hele. Vi ved vist alle, at der for år tilbage kom en Terminator 3, som var fælt dårlig, og så var der McG-makværet “Terminator – Salvation”, hvor det de fleste husker er Christian Bales vredesudbrud under optagelserne, som blev fanget på kamera og lagt på YouTube.

Nu er Arnold så tilbage (igen!) – det har han jo sådan set advaret os om en del gange gennem årene – og han er mere end velkommen. Terminatoren er blevet gammel, hvilket får en plausibel forklaring i filmen, da Arnolds model T-800 jo er legeret med rigtigt menneskevæv, der ældes lige som menneskers. Det jokes der en del med. Og det er ret morsomt.

Historien er dejligt kompliceret. Det er jo sci fi, så der tales om parallelle tidslinier, ændrede skæbner og tidsrejseparadokser. De første to Terminator-film vendes på hovedet, rystes og anrettes på helt nye måder, så alt, hvad vi troede vi vidste om Terminator-universet ikke længere er så fasttømret. Terminator er blevet rebootet i “Star Treks” ånd, og det er de sluppet ret godt fra.

Terminator-filmene er jo i grunden katten-efter-musen-film. To timers flugt fra uhyggelige modstandere. Opgraderede Terminators der synes umulige at besejre og som har givet special effects-afdelingen overarbejde. I “Terminator 2” var det den stadigvæk imponerende T-1000 lavet af flydende metal. Denne gang er vi oppe imod noget endnu mere sofistikeret, som jeg ikke vil afsløre her.

… “Terminator Genisys” formår for første gang siden “Terminator 2” at forny franchisen. Historien gør brug af elementer fra de to første film, men føles frisk og er ikke mindst spændende, da både plot og karakterer fungerer godt.

Især Sarah Connor, der spilles af vores alle sammens dragedronning Emilia Clarke, har masser af pondus og er en værdig efterfølger til Linda Hamilton, der udødeliggjorde rollen i de første to film.

Jeg skulle lige vænne mig til at Kyle Reese ikke bliver spillet af undervurderede Michael Biehn og at Sarah Connor ligeledes har skiftet udseende, men når først filmen tager fart og plottet udvikler sig glemmer man alt om tidligere tiders ikoniske roller og glider med historien, der trods de mange lag fungerer rigtigt godt.

Og Arnold? Han er bedre end nogensinde. Afdæmpet, cool og ikke mindst morsom.

Actionscenerne er til for historien og ikke omvendt. Det gør dem interessante og elementært spændende, så filmens to timers spilletid flyver afsted.

“Terminator Genisys” er en overraskende vellykket første del af en ny trilogi. Jeg håber den bliver en succes, for fornyelsen af universet er interessant, og så håber jeg at den kommer i en unrated udgave på dvd og blu-ray, for en Terminator-film skal altså ikke være PG13.

4/6 filmkorn til Terminator Genisys