Mission: Impossible – Rogue Nation

Mission: Impossible – Rogue Nation | Alibaba Pictures Group | Directed by Christopher McQuarrie | 2015 | 131 min | IMDb

Filmanmeldelse af Gabriel

Actionfilm af den gamle skole – med rigtige stunts!

Hvad kom først; Olsen Banden eller Mission Impossible? Svaret er nemt, når man har IMDb lige ved hånden. Mission Impossible blev født i 1966 som tv-serie. Olsen Banden tog de første spæde skridt i biografen i 1968.

Af en eller anden grund minder de to franchises meget om hinanden. Begge er stadigvæk i live (den ene ikke ligefrem i bedste velgående; gæt selv hvilken), og begge bygger på historier, hvor et hold af garvede agenter/forbrydere skal løse en umulig opgave og oftest lykkes med det på opfindsom vis.

I Mission Impossible: Rogue Nation smider Tom Cruise igen t-shirten og kæmper mod en fjende, der synes umulig at besejre.

The Syndicat. En fjende der på mange måder minder om James Bond universets SPECTRE, og som har eksisteret lige så længe, da agenterne allerede kæmpede imod dem da tv-serien kørte over skærmene fra 1966-1973.

Som sædvanlig opløses IMF, når historien begynder. Ethan Hunt og hans kumpaner ryger ind under CIA, hvis øverstbefalende ikke tror på Hunts fortællinger om The Syndicate, som ingen nogensinde har set og som IMF kun har svage beviser på eksisterer. Men selvfølgelig eksisterer de, og Hunt – der er på flugt – må tage kampen op mod dem for at undgå kaos i verden, og for at genoprette IMF som selvstændigt agentur inden CIA fanger ham og stiller ham for retten. Han mistænkes nemlig for at være indblandet i bombningen af Kreml (se Mission Impossible: Ghost Protocol).

… MI:5 er old school action med ægte stunts og bil-, fly- og motorcykeljagter. Sidstnævnte til fods i filmens mest imponerende stunt, hvor Tom Cruise hænger på siden af et Airbus-fly i halvanden kilometers højde.

Cruise havde til lejligheden speciallavede kontaktlinser på – der dækker hele øjeæblet – så partikler i luften ikke ødelagde hans øjne.

For at det hele ikke skal blive alt for alvorligt er filmen krydret med vittig dialog og skæve optrin, hvor hovedmanden bag ikke overraskende er Simon Pegg. Det er på sin vis befriende, men enkelte steder også lidt plat. Bedst fungerer det i en opfindsom scene, hvor Hunt kæmper mod tre skurke i operaen i Wien, hvor sceneudstyr og kontrolrum udgør en stor del af Hunts udfordringer.

Trods veloplagte actionscener, god humor og en for genren fin historie lider filmen af metaltræthed. Vi har set det meste før, og med en spilletid på over to timer er filmen lidt lang i spyttet enkelte steder. Overordnet set er MI:5 dog en glimrende underholdningsfilm og Tom Cruise beviser endnu engang, at han er en af de få Hollywoodstjerner man stadigvæk kan stole på leverer varen.

4/6 stjerner til Mission: Impossible – Rogue Nation