Jurassic World

Jurassic World | Filmanmeldelse | Amblin Entertainment | Directed by Colin Trevorrow | 2015 | 124 min. | IMDb

Af Hugger

Formularen virker i gedigent actionbrag, hvor wow-faktor er udskiftet med mere action og mindre “Spielberg”.

Jurassic World 2015 poster filmanmeldelse

Da jeg i 1993 så den første Jurassic Park blev jeg blæst væk. Effekterne var så vilde, at man sammen med skuespillerne faktisk oplevede den massive WOW-faktor det er at se en levende dinosauer spadsere rundt omkring én. Men filmen var ikke kun en effekt-film. Steven Spielberg, der instruerede, formåede at lave en klassiker, der ikke bare klarer tidens tand, men som også er særdeles seværdig for nye børn og nye generationer.

Filmen var ægte, spændende og ikke mindst et eventyr af hidtil usete dimensioner, og Spielberg fik, som han altid gør, det allerfineste ud af sine skuespillere, særligt børnene i filmen.

Siden er der kommet 2 ekstra film, der ikke lever op til den første, men som faktisk stadigvæk er seværdige, dog uden at være klassikere på samme måde.

Og nu har Hollywood, der åbenbart på 10. år lider af massiv mangel på nyskabende ideer, støvet dinoerne af igen for at underh… tjene flere penge!

Og lad det bare være sagt med det samme: Filmen er sgu underholdende, selvom den er ret dum til tider. Raptorer er nu trænede hunde, T-rexen er erstattet ( i hvert fald indledningsvist) med en større og vildere udgave, og actiondelen fylder mere end både plot og karakterudvikling. Men det er god action, det er underholdende, og man må tage hatten af for effekterne, der endnu engang er særdeles flotte. Dog uden rigtig wow-faktor.

… Der mangler lidt hjerte i filmen, og filmens fokus er stadigvæk “man vs. nature”, der læner sig op af Jeff Goldblums ikoniske kommentar fra etteren “nature always finds its way”.

Filmens pointe hamres ind med en meget stor hammer, men pga. filmens effektive actionelementer gør det ikke så meget.

Det er ikke en klassiker, det bliver det aldrig, men det er bestemt en seværdig og underholdende film, hvis budskaber er rigtige og hvis værdi er ren underholdningsmæssig.

Skuespillerne gør hvad de kan med et underudviklet manuskript og nogle relativt tyndt opridsede karakterer, men som altid er det lidt irriterende, at Hollywood altid skal vælge meget lækre unge mennesker til at spille alle roller i denne slags film. Endnu en ting, Spielberg gjorde rigtigt, da han castede superstjerner som Jeff Goldblum, Laura Dern og Sam Neill i rollerne i den første film. De var ikke klassisk lækre mennesker, men troværdige i deres karakterer.

Men som skrevet, se den, den virker på den præmis, den er lavet på, det er bare ikke særlig originalt eller i øvrigt langtidsholdbart, og det havde jeg egentlig heller ikke forventet, men glæd dig til den afsluttende kamp – den virker bestemt. “Jurassic World” er god gedigen popcornunderholdning.

4/6 filmkorn til Jurassic World.

 Jurassic World
(2015) on IMDb