Chappie

Chappie | Columbia Pictures | Directed by Neill Blomkamp | 2015 | 120 min | IMDb

Filmanmeldelse af Hugger

Ujævn poetisk film sætter sig mellem to stole og formår kun lige at underholde sporadisk.

Sydafrikanske Niell Bloomkamp slog hårdt igennem med den fremragende sci-real-fi-film ”District 9”, der var en allegori over racisme, adskillelse og segregation i nutidens (og fremtidens!) Sydafrika og i verden i øvrigt. Den var med sine ultrarealistiske effekter, underspillede humor og dristige plot en flot debut, der emmede af fortællelyst og regulær historiefortælling. Derefter fik han friere tøjler, der resulterede i den skuffende ”Elysium”, hvor skuespilsbudgettet var væsentligt højere, så Matt Damon kunne komme på rollelisten, men plot og underholdningsværdi faldt betydeligt i takt med at bulder og brag overtog. De hyperrealistiske effekter var der stadig.

Jeg havde dog stadig store forventninger til ”Chappie”, pga. trailerens nærmest poetiske vinkel. Men igen blev jeg skuffet!

Filmen har de utroligt flotte effekter, realismen er igen i højsædet, der nærmest er Bloomkamps brand, men filmen er alt for skizofren. Den ved ikke rigtig om den skal være poetisk eller actionorienteret, den er pacet helt skævt, og værst af alt, så gearer den op i ultragear nogle gange, for kort efter at lave en nærmest komisk poetisk scene med den menneskelignende robot.

… Filmens plot er faktisk ret interessant, og den indeholder alle de elementer der skal til, for at blive en succes.

Men instruktionen gør, sammen med ganske dårligt skuespil undervejs, at man simpelthen ikke engagerer sig i filmens plot, heller ikke når den forsøger at ramme os med hjerteskærende scener, hvor ”Chappie”, politirobotten, der bliver ”bevidst” kæmper for at forstå sine omgivelser.

Det er en skam, for den er ikke rigtig dårlig, men desværre heller ikke rigtig god. Den er bare, mjah…

Rygtet vil vide, at Bloomkamp skal instruere en ny Alien-film – det glæder vi os til, dog er det efter denne film med en vis angst, at den nok så berømte franchise, der tidligere er blevet voldtaget af dårlige instruktører (Alien : Ressurrection), skal overtages af Bloomkamp.

Dog må man sige, at hans talent er der, han har bevist, at han kan, nu skal han bare lære at styre sine impulser lidt og forsøge at holde sine fremtidige film mere ”tight”, så de bliver ligeså fængende og simple, som ”District 9”.

3/6 stjerner til Chappie