Hobbitten: Femhæreslaget

Hobbitten: Femhæreslaget | New Line Cinema | Directed by Peter Jackson | 2014 | 144 min | IMDb

Filmanmeldelse af Gabriel

Underholdende afslutning har intet nyt at byde på.

Peter Jackson må sove godt for tiden. Først nød han stor succes med Ringenes Herre-trilogien og nu har han fuldendt værket med Hobbitten, historien som startede det hele.

Det kan diskuteres, og det bliver det også, om Hobbitten kan bære tre lange spillefilm. Nu hvor sidste del i Hobbitten-trilogien er færdig giver det mening, at vurdere trilogien som et samlet værk.

Der er ingen tvivl om at Jackson og hans medsammensvorne har strukket historien til sit yderste, men Jackson har fornuftigt nok indset at historien fra Hobbitten ikke kan bære tre film alene, så den er blevet krydret med alverdens efterskrifter fra Tolkiens skatkammer, og det er der kommet en fin trilogi ud af.

"Hobbitten: Femhæreslaget" lever op til sit navn. Efter en effektiv start, hvor Søby angribes af Smaug, og Bard tager kampen op mod den almægtige drage står den på krig, krig og atter krig. Hære af computergenererede orker, viltre dværge, majestætiske elvere og beskidte mennesker står overfor hinanden i et kæmpe slag, hvor Jackson udviser et imponerende overblik og stor opfindsomhed.

… Det er fantastisk at se på og virkelig underholdende, når de solide dværge med eder og forbandelser og overdimensionerede våben går i kamp side om side med de kølige elvere.

"Hobbitten: Femhæreslaget" byder ikke på noget, vi ikke har set før, og det er dens – og de to andre film før den – største svaghed. Det kan ikke undgås, at der hænger en tyk tåge af deja vu over forløbet, og så meget desto mere imponerende er det, at filmen aldrig keder.

Figurerne er hele tiden interessante og modsat Ringenes Herre-filmene er Hobbitten dejligt befriet for Frodos evindelige klynkeri. Det er såmænd ikke fordi der ikke bliver klynket, men det er langt mindre sødsuppesentimentalt end tidligere.

Nuvel, Hobbitten-trilogien er færdig og Jacksons bedrift kan vurderes som en hexalogi. Og der må man tage hatten af for Jacksons mod og visioner. Nu skal man aldrig sig aldrig med Hollywood, men lur mig om ikke Hobbitten- og Ringenes Herre-trilogien er den definitive filmatisering af Tokiens værker. Jeg har i hvert fald svært ved at se, hvordan det skulle være gjort anderledes – eller bedre.

4/6 stjerner til Hobbitten: Femhæreslaget