The Equalizer

The Equalizer | Comumbia Pictures | Directed by Antoine Fuqua | 2014 | 131 min | IMDb

Filmanmeldelse af Gabriel

Denzel Washington ejer lærredet.

Jeg har ikke set et eneste afsnit af "The Equalizer", som kørte på tv fra 1985-1989 med Edward Woodward i hovedrollen. En egentlig sammenligning mellem tv-serien og den aktuelle biograffilm med Denzel Washington er derfor ikke mulig.

"The Equalizer" anno 2014 genforener instruktør Antoine Fuqua og Denzel Washington, som også arbejdede sammen i den efterhånden halvgamle "Training Day" fra 2001. En film der velfortjent indbragte Washington en Oscar for sit super intense portræt af en korrupt strømer.

I "The Equalizer" er tempoet skruet lidt ned, men ikke på bekostning af manglende intensitet. Washington er en mester i at brænde igennem lærredet og få selv de mest langt ude scener til at virke. Man tror på ham, stoler på ham og holder med ham. Og ikke kun fordi han i denne omgang er the good guy, men fordi han udstråler tillid.

… Sammen med Washington – som i filmen hedder Robert McCall – er man i sikre hænder.

Det er et stort plus for en film og en historie, der i mindre kyndige hænder ville virke latterlig og utroværdig. "The Equalizer" er trods sit nedtonede, seriøse ydre nemlig i bund og grund temmelig urealistisk. Som en 80'er-actionhelt er McCall praktisk taget uovervindelig. Skurkene dør som fluer, mens McCall hælder honning i et af de meget få sår han får i kampen mod sine fjender.

Og det fedt. Super fedt endda. Actionscenerne er nemlig fermt skruet sammen og ikke så lidt opfindsomme, men det er først og fremmest i flere af filmens mange intense dialogscener, at man sidder på kanten af sæddet. Bedst i McCalls første konfrontation med den russiske mafia, hvor man frydes over den ordveksling, som leder op til alle tiders showdown.

Som filmen nærmer sig slutningen begynder dens spilletid på over to timer at plage den lidt. Det endelige opgør trækker i langdrag og McCalls sadistiske aflivningsmetoder sætter hans ellers ganske sympatiske karakter på prøve.

Trods anker er "The Equalizer" en bundsolid actionfilm, hvor karaktererne får lov til at ånde, så de føles ægte. En vigtig faktor, hvis man skal interessere sig den mindste smule for deres skæbne.

Med en god balance mellem velskrevet dialog og intens action er "The Equalizer" ganske vellykket.

4/6 stjerner til The Equalizer