The Maze Runner

The Maze Runner |  | Directed by Wes Ball | 2014 | 113 min | IMDb

Filmanmeldelse af Hugger

Intens og tempofyldt action-sci fi lægger sig tæt op ad “Hunger Games”, men er samtidig helt sin egen!

Hollywood leder konstant efter bøger, gerne flere af dem, der kan fange biogængere verden over, siden ”Ringenes Herre” og ”Harry Potter” indtjente milliarder og succesfyldt gik fra papir til celluoid. Andre bogserier er også succesfuldt konverteret, i hvert fald indtjeningsmæssigt, som den forfærdelige og nærmest patetiske ”Twilight-saga”, der gik sin sejrsgang for få år siden.

”The Maze Runner” er seneste skud på denne gren, og jeg vil være ærlig at sige, at mine forventninger var helt i bund. Det lignede en gruppe angstfyldte, testoteronpumpede og uinteressante teeagere, der skulle testes mod hinanden. Jeg var mildest talt ikke imponeret over traileren, men!

”The Maze Runner” er sindsygt godt håndværk, det er blændende action og klassisk science fiction af bedste skuffe!

Filmen er super velspillet, instruktionen rammer det helt perfekte tempo, pacingen er derfor i top og filmens 2 timer suser af sted. Igennem hele filmen er man ligeså forundret, bange, nysgerrig og forvirret som filmens hovedrolle, og filmens plot er (det stammer jo fra en bestseller bogserie!) intet mindre end genialt godt. Jeg var super godt underholdt af filmen, hvis actionscener aldrig bliver trættende. Man er på kanten af sædet undervejs og filmens ”monstre” føles virkelig skræmmende.

… Der er intet teenage-melodrama i filmen, den handler simpelthen ikke om hormoner i frit fald, men derimod om angst, mod og ”overcoming the odds”.

Det er en stærk film med klare referencerammer til ”Fluernes Herre”, men den er ikke det psykologisk drama, som ”Fluernes Herre” er. Det den er, er derimod en gedigen action-science fictionfilm, der formår at holde tungen lige i munden både hvad angår plot, skuespil, instruktion, handling og ”set-pieces”.

Den lægger solidt op til de næste film i serien, og det på en måde, så man slet ikke kan vente med og se, hvad der nu skal ske.

Den er fremragende, ligesom ”Hunger Games” er det, det er moden science fiction, moden action til et bredt publikum, en science fictionfilm, der appellerer ikke kun til det unge publikum, som har gjort bøgerne til bestesellers, men som favner bredt aldersmæssigt også.

Endelig lader det til, at Hollywood er blevet voksen, når det kommer til science fiction, først med ”Hunger Games” filmene, der endnu mangler afslutningen, men så sandelig også med ”The Maze Runner”, der må siges at være en imponerende første film i en række, der forhåbentlig fortsætter i samme stil og kvalitet.

5/6 stjerner til The Maze Runner