The Expendables 3

The Expendables 3 | Nu Image / Millennium Films | Directed by Patrick Hughes | 2014 | 126 min | IMDb

Filmanmeldelse af Gabriel

Mel Gibson glimrer som skurk i old school actionfilm, der endnu engang bringer de gamle actionhelte sammen.

“The Expendables 3" blev lækket på nettet 14 dage før verdenspremieren, og som tak for at have set filmen ulovligt og gratis har de formastelige svinet den noget så grusomt til på IMDb, hvor adskillige brugere har kaldt den alt fra elendig til blot kedelig.

I mine øjne er den ingen af delene. Alt er ved det gamle. Som forventet!

“The Expendables 3” fungerer netop fordi den ikke tager sig selv alvorligt, og fordi den ikke giver sig ud for mere end den er. To timers effektiv actionramasjang med et glimt i øjet og en ordentlig bunke veloplagte, aldrende actionfilmstjerner, der muligvis har overskredet sidste salgsdato, men som i kombination formår at levere en solid omgang virkelighedsflugt uden så mange dikkedarer. Præcis som i de film de medvirkede i i deres storhedstid i 1980'erne.

De gamle gutter virker som om de har haft det sjovt, og det smitter af på lærredet. Jeg var underholdt fra start til slut – også selvom filmen med sine to timers spilletid presser citronen en anelse.

Harrison Fords tid på lærredet er begrænset, men han fungerer fint i en rolle han påtog sig i sidste øjeblik, da Bruce Willis sprang fra. Manden er tydeligvis blevet meget gammel, men hans komiske timing fejler intet, som når han med sur mine vrisser af Jason Stathams uldne gloser. “What the hell is that language he is talking?!"

Arnold Schwarzenegger taler gebrokkent, som vi er vant til og vel nærmest forventer. Han har fået lov til at bruge nogle af sine gamle one liners, men gør derudover ikke så meget væsen af sig.

Det gør Wesley Snipes derimod i åbningscenen, hvor han stjæler billedet fra de andre, og rent faktisk leverer noget der minder om skuespil. Derefter glider han desværre i baggrunden til fordel for bl.a. Antonio Banderas, der er lige så pisse irriterende i filmen, som hans rolle kræver det.

… Filmes helt store stjerne er dog Mel Gibson, der giver os fuld valuta for pengene som skruppelløs skurk. En rolle han styrer 100%, da han på en gang formår at virke både intimiderende, sofistikeret og som en værdig modstander til de seje Expendables. Gibsons karisma minder os om, hvorfor han engang var en af de største stjerner i "Holy Wood”.

Ros er der derimod ikke til Jet Li. Han har to uforståelige linier i filmen og tømmer et par magasiner. That's it! Jeg mistænker hans fesne medvirken for at være et halvhjertet forsøg på at tiltrække biografpublikummet i Kina. Kineserne har på det seneste medvirket til at flere amerikanske filmflops – som f.eks. Del Torros “Pacific Rim” – nu rent faktisk får efterfølgere trods dårligt amerikansk billetsalg. Måske de rent faktisk får brug for kineserne, nu hvor halvdelen af verdens befolkning har set filmen ulovligt.

Ros er der heller ikke til filmens aldersrating, der på den amerikanske skala er rykket ned fra R til PG-13. På trods af at de to forrige film tjente kassen er filmproducenterne blevet grådige og vil nu have fat i det yngre publikum også. Så væk er blodet og de allerværste bandeord, som hører genren til. Dødstallet er nu ikke faldet af den grund.

Nok om det.

Hvis du ser “The Expendables 3" med de forventninger, som man bør have til en rendyrket genrefilm som denne, er der lagt op til to timers hæsblæsende action med en historie, der på ingen måde byder på noget nyt, men som fungerer perfekt som ramme for en lang række flot iscenesatte actionscener, der trods nogle få CGI-svipsere er både overbevisende og medrivende. Og så er den ikke mindst sjov.

Med en temmelig kedelig etter, en underholdende toer og nu også treer har “The Expendables” bevæget sig i den rigtige retning. Lad os se om de holder sig til en trilogi eller om der køres videre med det nye unge hold af Expendables, som introduceres i filmen. For min skyld må de gerne blive ved, så længe de har det sjovt, og det smitter af på lærredet.

4/6 stjerner til The Expendables 3