Edge of Tomorrow

Edge of Tomorrow | Warner Bros. | Directed by Doug Liman | 2014 | 113 min | IMDb

Filmanmeldelse af Gabriel

Tom Cruise igen og igen og …

Den lineære fortællestil kendetegner klassiske actionfilm, hvor vi følger en helt, der skal gå grueligt meget igennem før det endelige opgør.

I "Edge of Tomorrow" er denne stil gjort troværdig, da helten ikke er nogen helt til at begynde med, men bliver det efterhånden som han genoplever de samme begivenheder om og om igen indtil han med sin akkumulerede viden og træning er blevet rustet til den opgave skæbnen har givet ham; at redde verden fra en udenjordisk invasion af de ækle mimikere (nej, ikke dem med sort tøj og hvid ansigtsmakeup – det er ikke en horror-film!).

Tom Cruise er vores helt in spe. Ganske vist Major i den amerikanske hær, men uden nogen form for kamptræning eller lyst til at deltage i den krig verden står over for i det sidste store slag, som skal gøre en ende på invasionen.

Uden at afsløre hvordan ender Cage (Tom Cruise) i front, da angrebet mod mimikerne indledes. Et dybt imponerende slag der for første gang viser os de opfindsomt designede mimikere, der virker som en umulig fjende at besejre.

Slaget tabes. Cage dør. Og så starter det hele forfra. Hver gang med ny viden om dagen i morgen, så Cage lever længere og længere for hver gang han dør og genoplives.

… Med en fantastisk klipning og en god portion humor bliver disse gentagelser aldrig trivielle.

Jeg følte hele tiden, at scenerne havde noget nyt at byde på, og selvom det i starten går fremad med små skridt, er det i detaljerne vores interesse holdes fanget.

Det er intelligent science fiction og ekstremt solidt håndværk, der går hånd i hånd, så filmen på intet tidspunkt mister pusten. Historien udvikler sig i et passende tempo og de mange møder mellem Cage og Rita (Emily Blunt), som er heltinde fra et tidligere slag vi måske vandt lidt for let, er underholdende og med en god kemi skuespillerne imellem.

Filmen er baseret på en Manga-tegneserie og det kan mærkes. Hollywood har på det seneste sendt en del science fiction-film på markedet af svingende kvalitet, og sjovt nok er de to bedste med Tom Cruise, der med først "Oblivion" i 2013 og nu "Edge of Tomorrow" har bevist at han evner at vælge de gode manuskripter.

"Edge of Tomorrow" er intelligent science fiction af høj klasse. Underholdende fra start til slut og med en god portion humor.

5/6 stjerner til Edge of Tomorrow