Captain America: The Winter Soldier

Captain America: The Winter Soldier | Marvel Entertainment | Directed by Anthony Russo, Joe Russo, Joss Whedon | 2014 | 136 min | IMDb

Filmanmeldelse af Hugger

Actionmættet og anderledes bud på en superheltefilm formår at sparke Captain America i samme liga som Thor, Iron Man og The Avengers.

Jeg var ikke stor fan af etteren. Den var kedelig og uinteressant, selvom den var særdeles flot udført. Den led meget under, at den skulle foregå under 2. verdenskrig og at dens helt – beklager! – er den absolut mest uinteressante af superheltene i Avengers. Bevares, Captain America kan da noget med et skjold og han kan både dele øretæver ud og tage en del slag selv, men hans appel ligger nok mest i hans ”all-american patriotisme”, og det virker altså bedre ”over there” end her, hvor vi er lidt mere skeptiske overfor det amerikanske flag.

Men med det sagt, så er denne to'er en væsentlig forbedring.

Ikke mere 2. verdenskrig, ikke mere af den (til at starte med i hvert fald!) forfærdelige uniform i flagets farver. Captain America er blevet voksen, han er stadig ret awesome med et skjold , men denne gang kæmper han mod større fjender end standardiserede nazister i et kedeligt og uinspireret plot.

… Der er noget på spil i denne film, og plottet er faktisk særdeles spændende, om end lidt forudsigeligt undervejs, men hey, det er jo en superheltefilm, det må de gerne være.

Chris Evans er stadig, som han også var det i 1'eren, perfekt i rollen som pumpet supersoldat, og han understøttes fint af en stramt beklædt Scarlett Johannssen i rollen som Black Widow. Det er hæsblæsende action, som vi kender det i sidste halvdel af filmen, men filmens første halvdel lægger en thriller-bund, der fungerer godt med det vilde ridt, der følger.

Plottet er velgennemtænkt og spændende, actiondelene fungerer godt, og der er enkelte ganske forrygende af dem undervejs. Filmen virker helstøbt.

Robert Redford er med i en rolle, der er ganske oplagt til ham, og han spiller selvfølgelig godt og giver også en slags star-quality til hele superhelte franchisen – det er fedt, når store gamle koryfæer vil være med til at lege.

Marvel har for alvor gearet op til Avengers 2 med denne film. Deres samlede produktion til dato har kun enkelte svipsere, og allerflest hits, og det må siges at være en imponerende bedrift Marvel har udført ved at overføre sine succesfulde tegneserier til celluloid – faktisk uden at hverken fans eller andre udenforstående har vendt ryggen til.

"Captain America: The Winter Soldier" er en gedigen og spændende actionfilm, et godt bud på solid superhelteunderholdning og i særdeleshed endnu et godt kapitel i Marvels supersaga indtil nu.

5/6 stjerner til Captain America: The Winter Soldier