The Monuments Men

The Monuments Men | Columbia Pictures | Directed by George Clooney | 2014 | 118 min | IMDb

Filmanmeldelse af Gabriel

Den gode film fandt de aldrig.

Flere gange i løbet af filmen stiller George Clooney os spørgsmålet om kunst er mere værd end menneskeliv. Hans konklusion nås i slutningen af filmen, hvor de tab hans hold af kunsteksperter har lidt opvejes af den kolossale mængde kunstværker holdet reddede fra Nazisterne grådige hænder i slutningen af krigen.

Og hermed har jeg opridset filmens mest spændende element. Liv versus kulturarv.

Clooney, som både har skrevet manuskript og instrueret “The Monuments Men”, er gået efter stilen fra krigs-klassikere som "Navarones kanoner” og “Kellys helte”. Film, hvis alvorlige emner vejes op af veldoseret humor og veleksekverede actionoptrin.

Problemet er bare, at Clooneys forsøg på at ramme tonen fra de gamle film fejler stort set fra start til slut.

… Humoren virker forceret og håbløst forudsigelig. Kemien mellem den ellers imponerende samling af a-klasse skuespillere er stort set fraværende, og den røde tråd er forsvundet – muligvis sammen med Raphaels “Portræt af en ung mand”.

“The Monuments Men” har masser af potentiale, men indfrier intet af det. Selv om historien har samme fokus hele vejen føles filmen fragmenteret og ufuldstændig. Nærmest ligegyldig.

Jeg blev ikke rørt, da en af monumenternes mænd lader tårerne trille under bruseren til lyden af sin kones julehilsen på vinyl. Ej heller da flere af holdets mænd må lade livet i forsøget på at redde uvurderlige kunstværker, eller når de med succes får reddet kunstskattene ud af kløerne på Nazisterne. Og jeg blev faktisk irriteret, når de ikke videre vellykkede humoristiske optrin blev understøttet af enerverende underlægningsmusik, der på overkæk vis gør opmærksom på, at vi er vidne til noget morsomt.

I filmsammenhæng tæller tanken ikke alene. Jeg kan sagtens se, hvad Clooney har villet med filmen, og på papiret er historien oplagt til det hvide lærred, men det er slutresultatet der tæller, og her er der altså ikke meget at komme efter.

“The Monuments Men” er kedelig og uengagerende.

2/6 stjerner til The Monuments Men