Dallas Buyers Club

Dallas Buyers Club | Truth Entertainment (II) | Directed by Jean-Marc Vallée | 2013 | 117 min | IMDb

Filmanmeldelse af Hugger

Usentimentalt og rørende portræt af en mand, der først med udsigten til sin død formåede at blive alt det, han havde potentialet til at være.

McConaughey er en fremragende skuespiller, og i tråd med bl.a. Christian Bale (og i øvrigt kæmper som DeNiro og Tom Hanks!) bruger han sin fysik og krop i sine roller. Han kan være pumpet og veltrænet med sixpack i én film og sølle og tynd i en anden. Det er en trend, flere og flere af de store skuespillere i Hollywood benytter sig af, og det giver bedre og mere troværdige portrætter.

Denne film handler om en redneck-cowboy, der i 80'ernes aids-hysteri mister alle sine venner og sin dagligdag, da han diagnosticeres med HIV som følge af sin trang til at have ubeskyttet sex med prostituerede. Hans macho-image krakelerer, da datidens viden omkring HIV forbandt sygdommen med det homoseksuelle miljø. En fordom der lever i bedste velgående i det arbejdermiljø han færdes i. I slipstrømmen på diagnosen og tabet af sin simple og ligegyldige hverdag, indser han at han faktisk er ganske intelligent og har evner, han aldrig har realiseret.

Stoffet AZT, der faktisk i dag bruges i mindre doser i moderne aids-medicin, er på teststadiet i 80'erne, og ikke alle har adgang til det. Roy, som han hedder, finder ud af, at han kan skaffe det ulovligt, men da hans leverancer løber ud, er han nødt til at tage til Mexico, hvor han møder en læge, der bruger andre metoder, herunder naturmedicin og lignende. Roy indser, at der er penge at tjene ved at sælge stoffet i USA til de hungrende, desperate aids/HIV-patienter, fortrinsvis fra bøssemiljøet, og starter "Dallas Buyers Club", hvor man som medlem kan få behandling mod betaling af et månedligt gebyr. Kampen mod det amerikanske sundhedsvæsen er omdrejningspunktet i filmen, da de ikke ser mildt på Roys forsøg på at tjene penge på illegal medicin.

… Filmen er et nøgternt og dramatisk portræt af en tid, hvor aids og HIV føltes som pest, bøssemiljøet var hårdt ramt og verden så på i frygt i takt med at sygdommen bredte sig og trak tusindvis af mennesker med sig i døden.

McConaugheys portræt som den syge cowboy, der som den lille mand kæmper mod det store system er fremragende, og den er hverken overdramatisk eller melodramatisk. Filmen bliver aldrig svulstig og tendentiøs, og den fungerer på alle planer.

Der er tale om en film, der har noget på hjerte, og som tidsportræt er den et rigtigt fint portræt af perioden. Roys forvandling fra simpel, racistisk og homofobisk cowboy til intelligent, hjertevarm igangsætter er troværdigt, og der leveres fremragende skuespil fra alle sider. Især Jared Leto i rollen som drag'en Ray er ganske rørende.

"Dallas Buyers Club" er en rigtig god film, der bliver siddende bagefter. Den er skræmmende, når man ser den lille mand og alle de syge mennesker, der ikke kan få den hjælp, de behøver, fordi det amerikanske syghusvæsen og den amerikanske stat kæmper side om side med medicinalgiganter. Økonomi kontra menneskelighed er et gammelkendt tema i amerikanske film, men i denne film portrætteres det sobert og uden alt for meget drama, og det fungerer perfekt.

5/6 stjerner til Dallas Buyers Club