Jack Ryan: Shadow Recruit

Jack Ryan: Shadow Recruit | Paramount Pictures | Directed by Kenneth Branagh | 2014 | 105 min | IMDb

Filmanmeldelse af gabriel

Kenneth Branagh formår ikke at forny franchisen om Jack Ryan.

Kenneth Branagh i instruktørstolen; hvor galt kan det gå? Hvis ikke det var for ham, havde jeg næppe løst billet til "Jack Ryan: Shadow Recruit".

Med flødebollen Chris Pine i hovedrollen og en ikke videre overbevisende trailer, syntes filmen dømt til at fejle. Og det gør den også på nogle punkter, men det er ikke så slemt, som jeg frygtede.

Efter en ulideligt kedelig opstart, der på ingen måde fangede min interesse, kommer filmen op i gear, og begynder at ligne en typisk Tom Clancy-filmatisering med alt, hvad det indebærer af techno-snak og komplicerede diagrammer på computerskærme. Og sjovt nok er det først her at filmen bliver oprigtigt spændende. Ikke fordi den grundlæggende og lettere utroværdige historie pludselig overrasker, eller fordi det er synderligt spændende at glo på komplicerede computerskærme, men fordi filmen her introducerer den formulariske kamp mod tiden, som er evigt spændende. Især i en klassisk scene, hvor vores helt skal hacke sig ind på skurkens computer før sikkerhedschefen når frem. En scene der er så professionelt og lækkert skruet sammen, at det er umuligt ikke at blive revet med. Scenariet er set utallige gange før, men virker stort set hver gang.

… At filmen derefter går i James Bond/Bourne-mode, og dermed udarter sig til en generisk actionfilm, netop som den begynder at finde fodfæste er blot ærgerligt.

Plottet er muligvis tættere på, hvad der kan lade sig gøre i virkeligheden, end jeg kunne frygte, men det bliver aldrig rigtigt troværdigt i filmen. Ideen om at et land kan køres i sænk ved en enkelt rigmands opkøb og salg af aktier i kombination med en terrorhandling køber jeg ikke. Manuskriptet formår ganske enkelt ikke at overbevise mig, om det så er muligt eller ej.

Trods nogle glimrende actionscener og den førnævnte vellavede computerhackerscene er og bliver "Jack Ryan: Shadow Recruit" en underlig forældet dinosaur i den moderne filmverden. Det kunne have været filmens trumfkort og med til at skabe en fantastisk koldkrigsagtig stemning, men det lykkes ikke, og får den bare til at virke gammeldags.

Der hvor Branagh træder i karakter som instruktør er via skuespillerne. Skuespillet er nemlig overraskende godt fra alle kanter. Og på trods af at Chris Pine er fejlcastet i hovedrollen, gør han det faktisk ganske godt. Hans flødebolleudseende passer besynderligt nok meget godt til hans overpatriotiske karakter, der udover at være lynende intelligent også arbejder godt i felten, hvor han kan stort set alt. Som f.eks. at redde to soldater ud af en nedstyrtet helikopter – med brækket ryg! Så er stilen lagt …

3/6 stjerner til Jack Ryan: Shadow Recruit