Thor: The Dark World

Thor: The Dark World | Marvel Entertainment | Directed by Alan Taylor | 2013 | 120 min | IMDb

Filmanmeldelse af gabriel

Thor: The Dark World er hamrende dårlig.

Av! Hvor skal jeg begynde?

Jeg fik allerede bange anelser under filmens flyvske prolog, hvor Odins (selv)højtidelige stemme fortæller os om de mørke elvere og deres terrorregime, som blev stoppet af Odins fader. De mørke elveres styrke kom fra den mystiske substans Æter, som Aserne efter besejringen af de mørke elvere gemte langt langt væk. Bare ikke langt nok.

I vor tid dukker Æteren nemlig op igen og de mørke elvere, som alle troede forlængst var uddøde, er øjeblikkeligt klar til at formørke universet igen.

Det er lige gået op for mig, nu hvor jeg har opridset handlingen, at det jo egentlig er en meget enkel historie. Vi får en baggrundshistorie for skurkenes tilstedeværelse og en undskyldning for at Thor kan svinge hammeren. Der er noget at kæmpe for.

Så meget desto mere undrer det mig, at "Thor: The Dark World" er så forbandet ubehjælpsomt fortalt. Den ene åndssvage scene afløser den anden, og de krumspring der udføres, når heltene skal reddes ud af en knibe, minder om noget en 7-årig kunne have udtænkt.

… Kvantefeltgeneratorer (-inatorer?) og utroværdige tilfældigheder kæmper en hård kamp mod hinanden, når det gælder tåbelige plotmekanismer. Vi er på b-film niveau her. Så skidt står det til.

Apropros 7-årige må det næsten også være dem, der har skrevet filmens humoristiske indslag. De er der i rigt mål, og timingen er elendig, replikkerne flade og payoff udpræget dilletantisk, så i stedet for at give historien en sprød kant af humor der kan tage brodden af filmens forvrøvlede logik, ender "Thor: The Dark World" som en parodi på sig selv.

En film som "Thor: The Dark World" står og falder på om den verden der bygges op er "troværdig", hvilket faktisk lykkedes ganske glimrende i "Thor", men altså ikke i denne rodebutik af en fortsættelse.

"Thor: The Dark World" kunne have været en lige ud ad landevejen-film om de godes kamp mod de onde. Hverken originalt eller nytænkende, men potentielt underholdende. Som det burde fremgå er det ikke tilfældet. Jeg kedede mig bravt og var konstant irriteret over den middelmådige sitcom-komik og det flere steder elendige skuespil (Kat Dennings er mega irriterende!), som ikke ligefrem bliver hjulpet på vej af velskrevet dialog.

Det kan virkelig undre mig, at ingen af skuespillerne har har haft trang til at ytre "You can type this shit, but you can't say it" under optagelserne. Hvor er Harrison Ford, når man har brug for ham?!

Nå ja, tradition tro kommer der en lille teaser efter (midt i) rulleteksterne. Måske kendere af universet vil få noget ud af den; jeg fattede intet.

2/6 stjerner til Thor: The Dark World