The Counselor

The Counselor | Chockstone Pictures | Directed by Ridley Scott | 2013 | 117 min | IMDb

Filmanmeldelse af Gabriel

The Counselor skræmmer og keder.

Hvis du nogensinde har taget stoffer og tænkt, at det ikke kan skade andre end dig selv, så tager du fejl!

I Ridley Scotts nihilistiske og totalt kompromisløse "The Counselor" er der ingen lykkelig udgang for de mennesker, som tror de kan tjene nemme penge på narko – hverken for dem som har fingrene helt nede i lortet, eller dem der fra deres dyre designerhjem investerer, som var det i en almindelig aktie.

"The Counselor" er vores hovedperson. En jurist med uorden i finanserne, der har fundet sit livs kærlighed. Som en hurtig vej til penge kaster han sig ud i narkosmugling, og kan umiddelbart stikke 20 millioner dollars ned i foret uden på noget tidspunkt at have set sneen. Det går naturligvis ikke så let. Narkoen bliver stjålet af konkurrenter og helvede bryder løs.

Rollelisten i "The Counselor" er imponerende og alle leverer varen. Som sædvanligt med Scott er persontegningen dog ikke videre dyb, så det er ikke derfor, at filmen får sit budskab igennem.

… Det er turen ned i helvede, der for alvor griber fat i en. Uden barmhjertighed opsluges historiens hovedpersoner af helvedes flammer, da det mexikanske narkokartel – som tror Counselor har røvrendt dem – begynder at trække i trådene.

Det er en kynisk verden, langt væk fra den vi kender, hvor skamferede og hovedløse lig ikke er et udtryk for indestængt vrede, men ren forretning. De mexikanske narkokarteller er en uhyggelig størrelse, hvis magt siver ind i alle rækker og lag af samfundet.

"The Counselor" er skræmmende fordi den behandler en virkelighed, der om muligt er endnu mere forstyrret end det Scott tør vise os. En syg, syg verden styret af skruppelløse mennesker, hvis eneste mål er profit, og for hvem menneskeliv ingen betydning har overhovedet.

Uhyggeligt virkeligt. Og desværre også uhyggeligt kedeligt. Hvor skræmmende en verden Scott end får fremstillet er historien om Counselor meget mindre gennemarbejdet. Flere steder umådeligt langtrukken. Ofte skamferet af manuskriptets insisteren på at filosofere over liv og død i en verden, der ikke bekymrer sig om nogen af delene. Det forstyrrer, når alt fra narkobosser til kroejere begynder at filosofere højlydt, mens Counselors liv er på vej ned i afløbet. Ikke videre raffineret og et tydeligt tegn på et ikke helt gennemarbejdet manuskript.

Jeg beundrer filmens kompromisløshed og evne til at styre uden om samtlige klicheer. Virkeligheden rammer hårdt og brutalt, og der er ingen actionhelte til at rydde op i de beskidte rækker. Vores hovedperson forvandler sig således ikke pludseligt til en resourcestærkt overmenneske, der tager affære. Forandringen sker, når den fremmede verden trænger sig på, og Counselor skal bruge al sin energi på at forstå, at hans liv er forandret for evigt.

I modsætning til et forkælet barn, der ikke kan gennemskue konsekvenserne af sine handlinger, men som ofte får mulighed for at lære af sine fejl, er Counselor ude af stand til at vende tilbage til livet før han tog den skæbesvangre beslutning. En fin pointe og en tankevækkende kontrast til hans forlovede, som med katolicismen i baghånden naivt søger frelse i sin religion.

Men Gud er død.

Counselor er trådt ind i en ny verden, hvor han øjeblikkeligt må bøde for sine fejl. Klassisk omend vag Cormac McCarthy.

3/6 stjerner til The Counselor