Mit liv med Liberace

Mit liv med Liberace | HBO Films | Directed by Steven Soderbergh | 2013 | 118 min | IMDb

Filmanmeldelse af Gabriel

Michael Douglas er sublim som Liberace, men det er spildte kræfter.

Det er efterhånden pinligt mange gange jeg har indledt en anmeldelse med, at jeg ikke har læst den bog, som en film er baseret på, eller kender til den person en film handler om.

Og fandme om det ikke også gør sig gældende for entertaineren Liberace, som jeg ganske vist havde hørt om ved navn, men ellers ingen viden har om. Overhovedet!

Hvem er ham Liberace?

Det får vi fortalt af hans elsker gennem 6 år. Den meget yngre Scott Thorson spillet af Matt Damon.

I USA er "Mit liv med Liberace" en tv-film, som man kan se på betalingskanalen HBO. På vores breddegrader præsenteres den som en biografilm. Med stjerner som Damon og Douglas måske ikke så underligt, nu hvor HBO-Nordics er så amputeret en størrelse, som den er. De to herrer burde kunne trække folk i biografen.

Så er der grund til at føle sig snydt? Egner "Mit liv med Liberace" – som egentlig hedder "Behind the Candelabra" – sig til det hvide lærred?

Hvis man bedømmer alene ud fra Michael Douglas' præstation er svaret et rungende ja, men sådan hænger det jo desværre ikke sammen. "Mit liv med Liberace" er samlet set en fesen affære, hvor to mænds sæbeopera-agtige forhold trækkes ud til en spilletid på næsten to timer. Men det føles længere!

… Med mindre man får et kick ud af at se Damon tage Douglas bagfra, så er der ikke meget at komme efter i Steven Soderberghs film om Liberace, som er baseret på Scott Thorsons autobiografiske bog.

Forholdet mellem de to nærmer sig enkelte steder det rørende, men er lige dele patetisk og grotesk, fordi den verden Liberace lever i er så forloren og overfladisk, at man næsten får kvalme af alt krukkeriet og Liberaces utallige floskler, der får den naive Scott til at gøre hvad som helst, så snart de har forladt den aldrende stjernes mund. Næsten ubærligt da Scott indvilger i at få foretaget kosmetiske operationer, så han kan komme til at ligne Liberace – sin elsker og faderfigur.

Plastikkirurgen er i øvrigt ingen ringere end Rob Lowe, der leverer en af filmens absolut sjoveste præstationer, når han med små missende øjne og besynderlige fortænder overtaler Scott til at få foretaget operationen. Lowes ansigtsudtryk og kropssprog er næsten billetprisen værd alene.

Hvorfor "Mit liv med Liberace" sættes op i biografen i Danmark kan kun distributøren svare på. Michael Douglas er uden tvivl fænomenal som Liberace, og kan næsten bære filmen alene, men historien om de to elskere er så himmelråbende banal, at det føles som spildte kræfter. To timer er altså lang tid at bruge på fortællingen om en mand, hvis sceneshow var lige så smagløst, som hans klaverspil var forrygende, og hvis privatliv var lige så forlorent som hans toupé.

3/6 stjerner til Mit liv med Liberace