Escape Plan

Escape Plan | EFF | Directed by Mikael Håfström | 2013 | 116 min | IMDb

Filmanmeldelse af Gabriel

De to gamle fortidslevn kan endnu.

Schwarzenegger og Stallone. To gamle mænd. Begge med kæmpesucceser bag sig. Begge med lige dele fiaskoer – især fra slutningen af 1990'erne og frem.

I 2010 kunne de for første gang ses i samme film. Den ikke videre vellykkede "The Expendables", hvor Stallone forsøgte at lave en rendyrket 80'er-actionfilm med actionikoner fra netop det årti. Det lykkedes ham sådan set, men ikke på den fede måde. Filmen var træg og kedelig. Blottet for charme og spænding.

Alligevel blev den en succes, og Schwarzenegger – der kun havde en cameo i filmen – fik blod på tanden og vendte tilbage i den noget mere vellykkede "The Expendables 2", hvor hans begrænsede tid på lærredet ikke lovede godt for den gamle østrigers fremtidige filmkarriere. Schwarzeneggers legen med egne og andres one-liners var direkte pinlig, og hans før så imposante fysik en klods om benet. "I'll be back!" klingede hult.

Året efter gik det dog hverken værre eller bedre, end at jeg løste billet til "The Last Stand", og nej, filmen var ikke noget mesterværk, men den var tilpas underholdende, og Schwarzenegger både veloplagt og noget der minder om velspillende. Måske han alligevel havde flere skud i bøssen?

Jeg synes efterhånden, det er lang tid siden, at der begyndte at dukke rygter op om at Arnold og Sylvester ville teame up i endnu en actionfilm. Til at begynde med under titlen "The Tomb" sidenhen "Escape Plan". Hvorfor filmen har skiftet titel undervejs ved jeg ikke, og om den har taget unormalt lang tid at lave ved jeg heller ikke, men faktum er, at mangt en 80'er-fans ønske om at se Stallone og Schwarzenegger på lige fod i samme film langt om længe er gået i opfyldelse.

… Har det været ventetiden værd? Det kan kun du svare på. 1980'erne ligger langt tilbage i min hukommelse, så at se de to actiondinosaurusser i samme film kan ikke rigtigt få min puls op, men som gimmick er det sgu meget skægt.

Kemien mellem de to er nemlig overraskende god. Stallone spiller, som han altid har gjort, mens Schwarzenegger er både sjov og veloplagt i sin rolle.

De to kamphaner er havnet i verdens mest sikre fængsel af forskellige årsager, og vil bryde ud sammen, hvis de ellers kan få lov for den sadistiske fængselsinspektør. Alt er som det skal være og forventes.

Filmen er dog ikke udelukkende formularisk. Dertil synes jeg, at den har for mange overraskelser oppe i ærmet, og langt hen af vejen undgår de allerværste 80'er-klicheer. Ikke at filmen er dem foruden. Klicheerne er der skam i rigt mål, men det har ingen betydning for filmens underholdningsværdi, der heller ikke tager skade af at skurke og helte er mejslet i granit, eller at forudsigeligheden skinner lige så meget i øjnene som de ubehaglige projektører i fængslets isolationsceller. Forudsigelighed er en del af pakken.

"Escape Plan" er sat i søen for at underholde, og gør det ganske godt. Så hvis du undlader at gå logikken efter i sømmene, og vælger at lade dig rive med af de to veloplagte, gamle fortidslevn, så er underholdningen i hus.

Og Schwarzenegger; han skal nok vende tilbage.

4/6 stjerner til Escape Plan