Captain Phillips

Captain Phillips | Michael De Luca Productions | Directed by Paul Greengrass | 2013 | 134 min | IMDb

Filmanmeldelse af Hugger

Nøgtern og fundamentalt spændende thriller formår at bidrage postivt til genren.

Paul Greengrass er en talentfuld instruktør, hvis greb om filmproduktionens virkemidler ikke lader sig nægte i "Captain Phillips", hvor alle elementer går op i en højere enhed. Det er solidt og godt håndværk fra ende til anden, med dig som tilskuer på kanten af sædet det meste af tiden, uden unødigt (melo)drama og storladne musikudladninger.

Tom Hanks spiller, med vanlig lethed og styrke i øvrigt, den erfarne Mærsk kaptajn Phillips, der får opdraget at styre skibet "Mærsk Alabama" sikkert fra A til B rundt om Afrikas Horn, et farvand der vrimler med farer, ikke mindst de frygtede pirater fra Somalia.

"Captain Phillips" formår at holde sig ny og spændende hele vejen igennem. Den træder ikke rigtigt vande nogen steder, og manuskriptet giver plads til både fordybelse og stille øjeblikke, samtidig med at det formår at gøre det næsten umulige, nemlig at give plads til at såvel Mærsk-skibets besætning og de somaliske pirater virker troværdige og ikke mindst sympatiske. Man får glimt af baggrunden for pirateriet, men filmen er aldrig docerende eller moraliserende.

… Der er adskillige scener i "Captain Phillips", der er så spændende, at man sidder med åndenød og ser med, uden at filmen som autentisk drama mister troværdigheden.

Man kan som tilskuer faktisk ikke regne ud, hvad der sker, og det bidrager til stemningen.

Filmens timing, skuespil og stemings- og sceneskift er eminent opbygget, og koblet sammen med Billy Rays manuskript, formår Greengrass at skabe en helstøbt thriller om pirateriet. Især filmens afsluttende halve time er fantastisk godt skruet sammen, men også scenen, hvor piraterne og Hanks' kaptajn første gang støder sammen, er perfekt eksekveret.

Midt i filmen bliver historiens fokus lidt sløret, men det afløses hurtigt med et gearskift af de helt store, da militæret kommer til, og filmen igen ryger op i højeste gear.

"Captain Phillips" er en gedigen thriller, der underholder stort, men samtidig også en film, der har noget på hjerte om et emne, vi alle kender til, men de færreste af os rent faktisk forstår fuldt ud. Denne film giver os svar på nogle af spørgsmålene og mulighed for eftertanke i forhold til andre.

5/6 stjerner til Captain Phillips