The Conjuring

The Conjuring | New Line Cinema | Directed by James Wan | 2013 | 112 min | IMDb

Filmanmeldelse af Gabriel

The Conjuring er uhyggeligt effektiv.

James Wan har udtalt, at han er træt af at lave gysere – dem har han lavet i snart 13 år. Det samme skete for gyserinstruktøren John Carpenter, som helt mistede lysten til at lave film, og hvis seneste film da også har været præget af sløset håndværk og klichefyldte manuskripter.

På sin vis er "The Conjuring" også klichefyldt. Historien om det hjemsøgte hus er set utallige gange før og chokeffekter og uhyggesstemning bygges op som vi er vant til. Men hvor det i andre gysere føles fortærsket og forudsigeligt er "The Conjuring" af en helt anden støbning.

James Wan tager nemlig genren alvorligt, så filmen ikke føles som en gennemsnitlig forlystelsestur i Spøgelseshuset, hvor man slavisk udsættes for det ene chok efter det andet, og han forfalder heller ikke til splattergys, hvor makabre mord kæmper om at overgå hinanden i sadistisk ækelhed.

Alene valget af 1970'erne som setting borger for uhyggen, da tiden føles mere uskyldig og de mennesker historien handler om mere ægte. Der er således ingen smukke, promiskuøse teenagere, som får deres bekomst efter utugtig opførsel. Heldigvis!

… Efter en ganske kort introduktion fatter man sympati for den udsatte familie, men også for de paranormale eksperter Ed og Lorraine Warren, som hjælper familien med at bekæmpe den onde tilstedeværelse i familiens nyindkøbte hus.

Historien er stramt fortalt og drager flere paralleller til gysermesterværket "Poltergeist" fra 1982. I modsætning til "Poltergeist" bruger "The Conjuring" dog ikke tid på nuttede effekter, hvor stole bevæger sig eller fjernsyn laver sjove lyde. Gyset manifesterer sig i mørket, bag døre og i kældre, hvor noget måske gemmer sig, og det er ikke bare uhyggeligt, men decideret frygtindgydende.

Dæmonen i "The Conjuring" er nemlig en ondsindet satan, der uden varsel griber fat om struben på familien Perron, og på brutal vis flår dem rundt i manegen, hvor de udsættes for den ene uhyrlighed efter den anden. Der er såmænd masser af klassiske gys i form af knirkende døre og billeder der bevæger sig, men det er meget mere aggressivt og skræmmende end vi er vant til.

James Wan er en dygtig håndværker, hvis mulige farvel til gysergenren på ingen måde afspejler sig i filmen. Sammen med det effektive manuskript, subtil brug af effekter og en ekstremt aktiv lydside skiller "The Conjuring" sig ud fra de gyserfilm den ligner og ser op til, og er trods manglende originalitet en af de mest uhyggelige film jeg har set i årevis.

5/6 stjerner til The Conjuring