Monsters University (dansk tale)

Monsters University (dansk tale) | Pixar Animation Studios | Directed by Dan Scanlon | 2013 | 104 min | IMDb

Filmanmeldelse af Gabriel

Monsters University er veloplagt underholdning fra Pixar.

Jeg havde ingen forventninger til 'Monsters University'. Den første film 'Monsters Inc.' gjorde i sin tid ikke det store indtryk på mig, og Pixars seneste fokus på fortsættelser fremfor originale film kunne tyde på, at de er ved at løbe tør for ideer. Det gælder for så vidt også 'Monsters University'.

Men!

Hvad 'Monsters University' mangler af originalitet har den derimod i rigt mål af fortælleglæde og veloplagthed.

Den er en kende forudsigelig, men formåede alligevel at overraske mig flere gange. Mest af alt med sin velfungerende humor. 'Monsters University' er rigtig sjov.

… Mikes udseende alene er nok til at få et smil frem på mine læber, men det er filmens mange skæve påfund og vittige detaljer, der gør at den føles frisk.

Også selvom man har set det meste før og faktisk allerede har set en film om Mike og Sullys første møde. Hvis du skulle have glemt det, så mødte de to spradebasser nemlig også hinanden for første gang i 'Monsters Inc.' fra 2001. Den gang som voksne. Det ser Pixar stort på.

'Monsters University' er underholdende, sød og sjov fra start til slut og lidt mere farlig end normalt. Den handler jo om monstre, hvis speciale er at skræmme, så der er flere uhyggelige sekvenser, der nok skal få pulsen op hos de mindste. Som voksen morede jeg mig mest over, hvor langt Pixar faktisk tør gå i uhyggesscenerne, men også over de mange henvisninger til amerikanske college-film fra især 1980'erne.

Ikke overraskende er der op til flere moraler i filmen og moralen er ty'lig, men slutter heldigvis ikke på by'lig. De er ganske vist alle sammen fortærskede, men fungerer alligevel godt fordi filmens hovedfokus er at underholde og ikke belære.

Så jo, jeg er positivt overrasket. Ikke at jeg af den grund vil påstå, at Pixar er tilbage på rette spor, men de har med 'Monsters University' bevist, at mindre også kan gøre det, når blot lysten til at fortælle en medrivende historie er til stede og smitter af på lærredet.

4/6 stjerner til Monsters University (dansk tale)