Stories We Tell

Stories We Tell | National Film Board of Canada (NFB) | Directed by Sarah Polley | 2012 | 108 min | IMDb

Filmanmeldelse af Gabriel

Stories We Tell er en yderst vellykket dokumentarfilm, der giver stof til eftertanke.

Hvor godt kender du egentlig din egen familie, din families historie, din egen fortid?

Er der en klar narrativ struktur i den måde dit liv er forløbet på, eller føles det som at være fanget i en hvirvelvind, der tilfældigt kaster dig fra den ene usammenhængende begivenhed til den anden?

Kan vores liv overhovedet sammenfattes til en historie før vi har levet det helt, og dermed – hvis vi er heldige – er i stand til at danne os det fulde overblik? Og hvordan stemmer vores historier overens, når vi som familie reminiscerer over vores liv sammen?

"Stories We Tell" er en dokumentarfilm af skuespiller og instruktør Sarah Polley, der i filmen fungerer som interviewer og som sig selv i rekonstruktioner af forskellige begivenheder i Polley-familiens liv.

Vi møder Sarahs far, hendes søskende, halvsøskende og andre familiemedlemmer og venner, der hver især fortæller deres udgave af familien Polleys historie.

… Omdrejningspunktet er Sarah Polleys mor. En livsglad og energisk kvinde som er død år tilbage, og som de alle mindes med glæde og tårer.

Men også en kvinde med hemmeligheder der langsomt afsløres for os, i takt med at Sarah sammenstykker dele af moderens historie og i processen får nye, overraskende detaljer frem om sig selv.

Familien Polleys historie er i sig selv et interessant bekendtskab, men en af filmens største styrker er, hvor alment gældende den er som fortælling, og hvor meget man kan spejle sig i familien Polleys beretning, der som alle andre familiers historie er lige så unik, som den er ordinær.

Med et sikkert greb om sin fortælling guider Sarah Polley os sømløst frem og tilbage mellem fortid og nutid, hvor de små og store nuanceforskelle i familie og venners minder om moderen er med til at skabe en engagerende dynamik i filmen, som konstant pirrede min nysgerrighed.

"Stories We Tell" udfordrer den måde vi tænker tilbage på vores eget liv. Et liv som ikke nødvendigvis huskes på samme måde af de mennesker vi deler det med, og som derfor aldrig kan afdækkes til fulde.

Husk at se med under rulleteksterne, hvor der kommer en ikke helt uvæsentlig lille krølle på historien.

5/6 stjerner til Stories We Tell