Spies & Glistrup

Spies & Glistrup | AlphaVille Pictures Copenhagen | Directed by Christoffer Boe | 2013 | 110 min. | IMDb

Filmanmeldelse af Hugger

Store personligheder fra en svunden tid portrætteres på forrygende vis i Hr. Boes delvist fiktive film om Spies & Glistrup.

I alle henseender et umage par, Glistrup og Spies, og derfor er historien om de to også et både spændende og særdeles interessant bekendtskab. Der er masser af godt filmisk stof i venskabet, der strakte sig over lang tid på trods af åbenlyse forskelle mellem de to.

Filmen er et hyggeligt og varmt portræt af en svunden tid, hvor man kunne knalde damer offentligt og få ros for det, ja, sågar respekt, og hvor de unge piger nærmest stod i kø for at møde og knalde en mand, der måske ikke ligefrem lignende en, der kunne fremkalde den slags dyrkelse!

Det er et portræt af Spies' geniale formåen af at brande sig selv, at bruge pressen som gratis reklamesøjle til at sælge griserejser til Mallorca på et tidspunkt, hvor flyrejser og udlandsrejser især blev allemandseje.

Både Pilou Asbæk og Nicholas Bro spiller fremragende og leverer levende og nuancerede portrætter af de to giganter, der på hver deres vis satte tydelige spor i samtiden i 60'erne og 70'erne, men så sandelig også formåede at placere sig i Danmarkshistorien som to af de mere kulørte personligheder gennem tiden.

… Filmens tempo er fint. Den begynder rigtig hyggeligt og sjovt, og man er straks med, når de to hovedpersoner hygger sig med deres fælles projekter.

Efterhånden som tiden går, bliver Spies' excentriciteter mere og mere almindelige, og filmen mister som følge heraf lidt af sit fokus, meget som sin hovedperson. Men instruktøren formår at trække filmen tilbage på sporet ved i højere grad at fokusere på Glistrup, der uanset hvad må siges at være ret interessant.

"Spies & Glistrup" finder sit fodfæste igen efter en 15-20 minutters roden rundt, og filmens hyggelige og care-free atmosfære skifter til fordel for et reelt persondrama, hvor der er masser på spil, ikke mindst for de to hovedpersoner, der mister deres uskyld, som filmen nærmer sig sin ende.

"Spies & Glistrup" er klædeligt befriet for overdramatisering, og de to herrer Asbæk og Bro portrætterer som deres figurer troværdigt og underspillet (hvis det giver mening at sige, at Spies og Glistrup kan spilles underspillet).

Alt i alt er filmen både hjertevarm, interessant og sørgelig. Den giver et spændende indkig i en svunden tid, hvor livet var mere simpelt og verden mindre. Hvad der er fakta, og hvad der er fiktion, tror jeg ikke er så vigtigt i denne sammenhæng. "Spies & Glistrup" rammer en helt unik tidsånd – som vi nok aldrig får tilbage – lige på kornet.

4/6 stjerner til Spies & Glistrup