World War Z

World War Z | Plan B Entertainment | Directed by Marc Forster | 2013 | 116 min | IMDb

Filmanmeldelse af Hugger

For første gang i lang tid er verden virkelig truet af zombier.

Zombier er farlige, den har vi fanget, men efterhånden har Hollywood bombarderet os med så mange fesne bud på truslen, at vi mere eller mindre er vaccinerede mod et nyt udbrud.

Enkelte gange lykkes det dog en dygtig instruktør at bidrage til genren. Bidrag der opdaterer koncepterne og som puster nyt liv i alt det, vi var helt sikre på var urokkelige mantraer. Ikke siden den intense og dystre "28 dage senere" af Danny Boyle, har zombier været så helt igennem skræmmende og ødelæggende. Og for første gang længe føles zombieepidemien verdensomspændende.

"World War Z" er en intenst skræmmende film om verdens undergang, fortalt ligepå, effektivt og med masser af mindeværdige actionscener, der gang på gang toppes. Det fede ved actionscenerne er, at de, skønt der ikke spildes meget tid på karakter-opbygning, virker på den måde, at masser er på spil, og aldrig, og jeg mener aldrig, føler man sig sikker på hovedpersonernes vegne.

Det er ikke en zombiefilm, med det sædvanlige plot "mand beskytter familie mod alverdens katastrofer og alt ender (nogenlunde) godt". Tværtimod!

… Undervejs tager filmen nogle gevaldige drejninger, man som tilskuer ikke forventer, og de forskellige twists udføres dygtigt og flere gange med god humor i øvrigt (virologens deltagelse i filmen bedes særligt bemærket!).

Filmens dynamiske soundtrack, der i øvrigt delvist leveres af Muse, er både dystert og intenst, og det bidrager fint til filmens hurtige, men sikre udfoldelse på lærredet.

"World War Z" er heldigvis ikke for lang, og instruktøren formår at få dels det bedste ud af sine skuespillere (Brad Pitt blandt andre), samtidig med at filmens actionscener aldrig bliver overflødige, for lange eller i øvrigt ligegyldige. Store, flotte actionscener står i kø undervejs, og det er en dynamisk og intens rejse mod verdens undergang.

Filmen lægger faktisk op til en to'er, noget jeg personligt ville kunne se frem til, hvis den også laves efter samme skabelon – det bliver bare en all-out-war film, og det kunne jo være meget spændende.

Alt i alt har denne film alt, hvad et popcornhungrende biografpublikum kan kræve, så skynd dig ind og forbered dig på en hurtig tur, lige mod afgrunden, med horder af myrelignende, superhurtige zombier og masser af action (endda uden nævneværdig gore!).

Trivia: Vi så filmen i 2D, fordi den er filmet i 2D. Filmens oprindelige fotograf Robert Richardson fik sit navn fjernet fra credits, da filmen mod hans vilje blev konverteret til 3D.

5/6 stjerner til World War Z