Croods 3D (dansk tale)

Croods 3D (dansk tale) | DreamWorks Animation | Directed by Kirk De Micco, Chris Sanders | 2013 | 98 min | IMDb

Filmanmeldelse af Hugger

Traileren så fesen ud og tegnefilmgenren er træt, men Croods vinder på sin energi og hjertevarme historie.

Den handler om en stenalderfamilie, der har mistet alle deres stenaldernaboer og nu bor i en mørk hule, hvor de beskyttet af faderen holder sig fra alle farer ved at leve efter devisen "alt er farligt, vær altid bange for alt!". Da den unge, livsglade pige i familien møder en ung oplyst stenalderdreng, og amorinerne begynder at flyde, bliver familien samtidig nødt til at forlade deres trygge hule og begive sig ud i verden for at finde et sikkert sted, nu hvor kontinentalpladerne bevæger sig og verden forandres!

Da jeg så traileren blev jeg bestemt ikke tændt på "Croods", tværtimod så den uinspireret og ligegyldig ud, et træt bud fra en træt genre, der efterhånden er malket godt og grundigt af 3D-maskinen.

Men filmen er fremragende!

Det er en sød og rørende historie om den lille familie, der lærer at leve livet gennem rejsen fra det trygge liv, hvor de blot overlever til et spændende eventyrfyldt liv, hvor de lever livet.

Den unge dreng er symbolet på udviklingen, han kender ild, han har opfundet sko og han kan andet end bare slå, råbe og være stærk, ligesom faren i familien, der kæmper en brav, men noget konservativ kamp, for at beskytte sin familie mod ALLE farer. Faren føler sig ikke værdsat og filmens omdrejningspunkt er hans følelse af at være vraget til fordel for den unge, spændende og iderige dreng, der kan alt muligt nyt, mens faren kun kan være stærk.

Selvfølgelig er der masser af action, og den er faktisk ganske underholdende.

… Normalt bliver det lidt trættende med denne genres actionscener, og det hælder også i den retning visse steder, men tøjlerne holdes samlet trods alt, og filmen er medrivende og skøn på samme tid.

Man røres og føler med især faren, der er fint portrætteret i sin forgæves kamp mod udviklingen, og humoren er faktisk lige i øjet.

Børn vil elske den for dens historie og livsglæde, mens vi voksne (især dem af os, der er forældre!) kan relatere til følelsen af at blive mere og mere kørt ud på et sidespor til fordel for alle mulige andre mere spændende ting.

Filmens pointer er gode, og filmen er tilpas lang til, at man aldrig keder sig.

Endelig et eksempel på, at en trailer ikke oversælger – desværre undersolgte den faktisk filmen voldsomt, en skam, fordi "Croods" er bestemt et af de bedre bud indenfor genren!

Jeg har sagt det før, 3D er ikke min kop te, men dette var faktisk første gang jeg følte, at effekterne blev brugt til at skabe en fascinerende dybde i billederne, frem for billige og ligegyldige effekter, hvor ting kastes mod publikum og lignende. I denne film bidrager effekterne til at skabe den følelse af under, som familien oplever på deres uddannelsesrejse, og i sidste ende er det filmens iderigdom og fine pointer, der rammer lige i hjertet i en historie, der naturligvis er feelgood på alle planer!

5/6 stjerner til Croods 3D (dansk tale)