The Last Stand

The Last Stand | Di Bonaventura Pictures | Directed by Jee-woon Kim | 2013 | 107 min | IMDb

Filmanmeldelse af Hugger

80'erne lever i bedste velgående i veloplagt B-film skåret over klassisk westernskabelon!

I 80'erne var der to ubestridte megastjerner, Sylvester Stallone og Arnold Schwarzenegger. Begge lavede film, hvor de som den ultimative helt slog, sparkede, skød, ondulerede og fixede alverdens ondskab i kamp mod pastelfarvede skurke, dårlige skuespillere og masser af teaterblod, eksplosioner, skuddueller og alt for lange biljagter. Der var tale om film, hvor effekterne var i højsædet (for det meste!), og hvor såvel historie som skuespil bestemt ikke kunne siges at bruge meget af filmenes budgetter!

Nuvel, sådan var 80'erne, og vi er heldigvis videre!

Nu er det bare sådan, at såvel Schwarzenegger som Stallone begge nærmer sig de 70, men de nægter altså – ligesom deres alter egoer fra 80'erne – at give op. Tværtimod forsøger de at genoplive fordums storhed ved at lave nye udgaver af de film, de havde så stor succes med i 80'erne.

Stallone har lavet "The Expendables" (gyseligt dårlig!) og "The Expendables 2" (en underholdende guilty pleasure med tongue in cheek), og seneste den floppede "Bullet to the Head".

Schwarzenegger har medvirket i cameos i Sly's to Expendables film, men har nu med "The Last Stand" valgt at give den gas som 80'er helt.

Også denne film er floppet voldsomt på det amerikanske marked, og intet lader til at være anderledes fsva. resten af verden. Den tjener for lidt, især fordi fordums glans er gået af den gode østriger, og hans navn alene kan ikke længere trække horder af fans ind i biografmørket.

Og det er faktisk lidt en skam!

… "The Last Stand" er basalt set en western, der foregår i nutidens USA.

Den handler om den godhjertede, men trætte sheriff for den søvnige by, der grundet voldelige og blodige omstændigheder udefra den store verden er nødt til at genoptage sine gamle meritter indenfor vold, skyderi og slagsmål, for at forsvare sin lille by mod ondskaben. Da en meget ond og grusom narkokartelboss stikker af fra FBI og tager flugten mod den mexicanske grænse, går hans flugt gennem Schwarzeneggers søvnige provinsby, og kun Schwarzenegger og hans ganske urutinerede vicesheriffer er alt, der står mellem flugtkongen og hans frihed.

Det går ikke stille af sig!

Der er flere overraskende ting i denne film.

For det første blev jeg positivt overrasket over filmens underholdningsværdi – den er sgu ganske underholdende, og actionscenerne er medrivende og spændende – og aldrig for lange!

For det andet blev jeg overrasket over, at filmen tager sig god tid til at portrættere den søvnige by og dens indbyggere og det lille hold af sheriffer. Det klæder i den grad filmen, og det gør, at det virker som om, der reelt er noget på spil, noget for 80'er ikonet at slås for!

Og endelig overraskede det mig faktisk, at den gode Schwarzenegger rent faktisk leverer noget, der minder om godt skuespil. Bevares, hans accent kan han ikke løbe fra, den er som altid forfærdelig, men rollen som gammel, rutineret, træt og rolig sheriff klæder ham faktisk, og han falder ikke igennem.

Filmen forsøger ikke at være mere, end den er, og der er et par overraskelser undervejs, ligesom Schwarzeneggers evner indenfor vold ikke er overdrevne – han er en stor, gammel okse, der ikke kan slåes ned så let, og det er den måde, han klarer den unge, onde narkogangster på.

For ja, uden at spoile noget, så klarer østrigeren ærterne! Det er en 80'er film, der er klare helte og klare skurke, og 80'er-heltene kommer altid slemt til skade, men ender med at redde dagen, det sker også her.

"The Last Stand" er gedigen popcornunderholdning, der ikke lover mere, end den kan holde og ikke kræver mere, end hvad man som tilskuer kan levere.

Man når ikke at kede sig, den er sjov til tider, der er et par klassiske one-liners fra kæmpen, og actionmæssigt mister man aldrig fodfæstet. Du skal ikke forvente en film, der går ned i historiebøgerne, men som et lille, kuriøst mix mellem 80'er-filmene, westerngenren og klassisk B-filmsaction, fungerer den fint, og hvis du ser den på de præmisser, bliver du ikke skuffet!

4/6 stjerner til The Last Stand