The Impossible

The Impossible | Apaches Entertainment, | Directed by Juan Antonio Bayona | 2012 | 114 min | IMDb

Filmanmeldelse af Gabriel

Effekterne er uden sidestykke. Skuespillet fremragende. Historien emotionelt drænende.

"The Impossible" er ikke en underholdningsfilm. Det er to timers koncentreret smerte, fortvivlelse og død.

Døden kommer i form af en flodbølge, der på få sekunder skyller ferieidyllen væk for en mor, en far og deres tre drenge. En lille familie blandt hundrede tusinde andre mennesker, som en decemberdag i 2004 pludselig stod midt i en af nyere tids værste naturkatastrofer, da en uhørt voldsom tsunami væltede ind over land flere steder i Asien.

Det er familiens nervepirrende kamp for at finde hinanden i det smadrede landskab omkring Khao Lak i Thailand, som "The Impossible" skildrer. Og det gør den ganske effektivt og forholdsvis nøgternt.

… Med nogle dybt imponerende effekter kastes man med hovedet først direkte ned i vandmasserne, hvor vores hovedpersoner smadres rundt blandt biler, træer, elmaster og vragrester.

Nogle meget ubehagelige og intense scener, der er så ekstremt godt lavet, at man glemmer at trække vejret og blinke med øjnene.

Det er svært at nyde sin cola og popcorn til "The Impossible", for der er ikke gået mange minutter førend katastrofen indtræder og lærredet fyldes med død og ødelæggelse. Men midt i kaos gemmer sig også en gribende og rørende historie om menneskets ukuelige kamp for at overleve. Om den medmenneskelighed som heldigvis hviler i de fleste mennesker og om at vokse med opgaven, som den ældste af drengene i familien i den grad gør.

Filmen er en imponerende teknisk bedrift, hvis emotionelle kerne bygger på publikums følelse af, at det kunne have været dem, der lå og kæmpede i vandmasserne eller ikke kunne finde deres familie.

Man er følelsesmæssigt drænet når filmen er færdig, men samtidig også opløftet over den kampgejst og udholdenhed som mennesker kan udvise i pressede og usædvanlige situationer. Alligevel savnede jeg nogle dybere karakterer, som kunne have givet historien lidt mere nærvær i stedet for udelukkende at stole på publikums empati og de overbevisende effekter. Og så kan man diskutere, om det overhovedet var nødvendigt at lave en film, der i den grad svælger i umenneskelige rædsler, men jeg synes det faktisk, for hvor mange har ikke allerede glemt, at næsten 300.000 mennesker omkom for mindre end 10 år siden?

4/6 stjerner til The Impossible