Jack Reacher

Jack Reacher | Paramount Pictures | Directed by Christopher McQuarrie | 2012 | 130 min | IMDb

Filmanmeldelse af Hugger

Ujævnt tempo og en svag sidste tredjedel skaber en rodet affære.

Jeg har ikke læst bøgerne om Jack Reacher, den ultraseje eksmilitærmand, hvis evner indenfor efterforskning, kampsport og våbenbrug samt smarte, kvikke bemærkninger, ikke overgås af nogen.

Jeg har heller ikke længere den store fidus til Tom Cruise som person (ja, Scientology er en sekt, ikke en religion!), men hans evner som skuespiller, og især actionskuespiller, har bestemt noget for sig.

Filmens præmis er ganske simpelt, at onde mennesker skaber problemer for gode folk, og så må Jack Reacher træde til med sine evner for at redde dagen! Jeg ville ikke bruge mere tid på plottet, der for så vidt er ganske udemærket skrevet, omend lidt standard. Det fungerer fint og har da også et par twists undervejs, ligesom man ikke med det samme kan gennemskue det!

… Filmens åbningssekvens er superintens og kompromisløs, og den lægger godt op til den efterfølgende halvdel, hvor filmen kører i et højt, klædeligt tempo, uden af forfalde til unøden action eller lignende.

Det er solidt håndværk, og Cruise kører den fint hjem (til dels på autopilot!), selvom man godt kan ane, at scenen, hvor en ung kvinde skal miste pusten over synet af hans overkrop ikke er så troværdig længere – manden er altså oppe i årene efterhånden!

Nuvel, det virker fint, og man er flere gange ude på stolen og gætte med, når plottet udvikler sig – samtidig er filmen generelt gedigent udført, både skuespils- og instruktionsmæssigt. Men så går det galt!

Stjerner som Robert Duvall og den tyske instruktør Werner Herzog introduceres, men i stedet for at være awesome, bliver de lidt ufrivilligt komiske i deres roller, og sterotyperne presser sig på. Samtidig tages der underlige valg fra instruktørens side, mens det virker som om manuskriptforfatteren blev syg og måtte erstattes af sin 17-årige søn. Filmens fokus går fra at være en gedigen spændingshistorie til et 80'er actionbrag, hvor selv actiondelene er lidt fesne – måske fordi selve filmen bliver det!

Der er "mano-a-mano" kampen til sidst, hvor våbnene smides væk for at slås med næverne, der er underlige hop i historien og biler smadres på bedste 80'er-maner!

Filmens første 80 minutter er ganske udemærkede, men derefter går det altså galt, og filmen mister fodfæstet – lidt i starten, men senere helt, så stjernerne rasler af. Jeg var oppe på 5 stjerner i de første 30-40 minutter, men efter filmens skuffende og ligegyldige afslutning ender jeg på 3, desværre, for den kunne bestemt være endt som en rigtig stærk actionthriller – men det er åbenbart for svært at ramme plet i denne genre for tiden.

3/6 stjerner til Jack Reacher