De urørlige

De urørlige | Quad Productions | Directed by Olivier Nakache, Eric Toledano | 2011 | 112 min | IMDb

Filmanmeldelse af Gabriel

Herlig fransk film der ikke udgiver sig for mere end den er.

Det er en hårfin balancegang, at lave feel good-film. Når det lykkes efterlades tilskueren i en rus af glæde og optimisme. Når det mislykkes krummer man tæer over den drivende sentimentalitet og græmmes over det alt for tydelige forsøg på at manipulere publikum.

Som de 5 stjerner nok allerede har afsløret hører "De urørlige" til den førstnævnte kategori. Angiveligt baseret på en virkelig historie. Tydeligvis skåret til i kanterne. Og det gør ikke spor. Vi går i biografen for at få fortalt en god historie, så at der er hugget en hæl og klippet en tå i forhold til virkeligheden er helt okay i mine øjne.

"De urørlige" indbyder til at slynge om sig med anmelderfloskler, så det vil jeg hermed gøre, for den er vitterligt både hjertevarm, sjov og rørende, når den fortæller historien om den handikappede aristokrat Philippe, der hyrer en ung fyr fra ghettoen til at pleje og passe på ham. Modsætninger mødes og et langvarigt venskab opstår – og består den dag i dag.

… Der er en fin rød tråd gennem fortællingen, som får historien til at hænge sammen og de tos venskab til at udvikle sig troværdigt.

Man kommer ind under huden på dem begge og forstår deres forskellige syn på livet, samt den indflydelse de har på deres omgivelser, som i filmen overvejende består af sympatiske og velmenende mennesker. Ingen unødige klicheer her. Historien har ikke brug for en skurk – udover den ulykkelige begivenhed som har sat Philippe i kørestol.

François Cluzet og Omar Sy er yderst velspillende. De passer perfekt til rollerne, som er så tilpas nuancerede, at filmen undgår de værste umage par-klicheer. De er nemlig ikke kun urørlige, men også herligt uansvarlige og det fjerner den irriterende hinde af politisk korrekthed, som ofte præger denne type film, når filmskaberne bliver lidt for desparate efter at gøre deres hovedpersoner elskværdige.

Årets feel good-film!

5/6 stjerner til De urørlige