Kapringen

Kapringen | Nordisk Film | Directed by Tobias Lindholm | 2012 | 120 min. | IMDb

Filmanmeldelse af Gabriel

Realistisk og på alle måder vellykket film.

Realisme er nøgleordet i Tobias Lindholms dokumentaragtige film "Kapringen", der er blottet for unødig dramatik og effektjageri.

Det er ikke svært at forestille sig en mere Hollywoodagtig håndtering af den dramatiske historie om det danske fragtskib MV Rozen, der bliver kapret af somaliske pirater i det Indiske Ocean.

Tobias Lindholm har imidlertid sat en anden kurs for sin film. Med stor præcision styrer han os uden om det oplagte, det velkendte og det fortærskede.

I stedet for at lave en hidsig åbningsscene, hvor skibet kapres til bombastisk musik, hurtige klip og måske et par dødsfald, så man forstår alvoren, vælger Lindholm at lade kapringen ske, mens publikums fokus er et andet sted i filmen.

Historien skifter nemlig mellem besætningen på skibet og de ansatte hos skibsrederiet i København, hvor vi får et indblik i direktørens evner som effektiv forhandler, netop da kapringen finder sted.

…Skibskokken Mikkel spillet af en overbevisende Pilou Asbæk og direktøren Peter spillet af en fænomenal Søren Malling er filmens egentlige hovedpersoner, der på hver sin side af jordkloden bliver mærket af situationen.

Alvoren går langsomt op for den muntre kok Mikkel, som med sine bløde danske værdier og trygge baggrund slet ikke er gearet til den situation han havner i. Anderledes står det til for direktøren, hvis forhandlinger med piraterne til at begynde med er som enhver anden hård forhandling i forretningsøjemed. Den erfarne direktør ryster ikke på hånden, men bliver alligevel ramt efterhånden som dage bliver til uger. Der er ikke kun kroner og ører på spil, men menneskeliv. Og ansvaret er hans alene.

"Kapringen" er en på samme tid afdæmpet og intens film, der langsomt strammer løkken om publikum indtil filmens afslutning, der, hvor forudsigelig den end kan synes, er et uafrysteligt spark i maven og et symbol på de menneskelige og økonomiske værdier, der altid vil blive vejet op mod hinanden i konflikter, som den vi overværer i "Kapringen". En konflikt der i modsætning til normale økonomiske forhandlinger får øjeblikkelige og mærkbare konsekvenser for de mennesker, der er involveret, og som kræver professionelle forhandlere, der er klar til at tage det fulde ansvar – også hvis menneskeliv går tabt.

"Kapringen" er mesterligt instrueret. Nøgternt og økonomisk fortalt – og brand aktuel. Hvad mon Lindholm har at byde på næste gang?

5/6 stjerner til Kapringen