Brave (dansk tale)

Brave (dansk tale) | Walt Disney Pictures | Directed by Mark Andrews, Brenda Chapman, Steve Purcell | 2012 | 100 min | IMDb

Filmanmeldelse af Hugger

Pixars nyeste bud på en familiefilm er både kedelig, uinteressant og to-dimensionel, for ikke at tale om unødigt pladderfilosofisk.

Jeg elsker Pixars film. Film som blandt andet, men ikke udelukkende ”Up!”, ”Wall-E” og ”Finding Nemo” er skønne film, der virker på mere end bare det umiddelbare tegnefilmsplan, film der underholder både voksne og små. Det er også film, der har gode pointer, sjov humor og en historie, der giver lyst til at se filmen flere gange.

I 2006 købte Disney Pixar, ikke mindst fordi Pixar havde leveret kæmpehits som "Toy Story" 1 og 2, "De Utrolige", "Finding Nemo" og mange flere, mens Disney leverede det ene flop efter det andet. Siden overtagelsen har Disneyfiseringen ikke rigtig slået igennem, og perler som ”Up” og ”Wall-E” gav indtryk af, at firmaet kunne stå imod Disneys lidt (i mine øjne!) ødelæggende koncepthistoriefortælling.

Disney lavede den lidt kiksede ”Tangled”, der ikke virkede ordentligt, mens Pixar formåede at holde skruen i vandet med ”Toy Story 3”, der indeholdte fordums storhed. Da ”Biler 2” dukkede op i 2011 begyndte jeg at få bange anelser. Den fine historie i 1'eren var blevet udskiftet men en masse bulder og brag, simpel productplacement og en historie, der var både kompliceret og en anelse uinteressant. Filmen var dog sjov nok, og for børnene var den et hit, ikke mindst fordi fanfavoritten ”Bumle” fik monteret raketudstyr (der dermed gav mulighed for at sælge en helt ny række biler med raketter i Disneys butikker!).

Men det var tydeligt, at Pixars fokus på den voksne historie, det mangelagrede plot, der kunne ses af både voksne og børn, var på vej væk til fordel for film, der mere eller mindre fokuserede på det yngre publikum.

Det er for så vidt også udmærket, børnene må gerne få egne magiske film, og som sådan vil de da også blive anmeldt her på siden, film skal anmelde på egne præmisser, men der er masser af tegnefilm til børnene, Disney laver dem selv fortsat, så derfor var det rart med tegnefilm, som vi voksne også kunne nyde, mens børnene nød dem på overfladen, kunne vi grine af indforstået humor og det plot, der var gearet til os voksne!

Med ”Modig” har Pixar/Disney lavet deres i mine øjne første deciderede dårlige film!

…Jeg kedede mig bravt i filmen om den unge rødhårede skottiske pige, der kæmper med teenageproblemerne og royale forældre, der vil gifte hende væk for at sikre fred i det skotske højland.

Filmen er virkelig kedelig, og historien er så tynd, at man ikke fatter, at den har fået lov til at slippe igennem!

Filmen indeholder masser af voksne bjørne (!), men også små nuttede babybjørne, der laver narrestreger (Disney, hvorfor skal I blande jer!?). Filmen føles som om den er ude af fokus historiemæssigt, og man sidder og tænker, hvornår går den i gang. Det gør den aldrig rigtig!

Filmen forsøger at ramme fordums Pixar-storhed ved at være filosofisk, men filmens afsluttende replik er mere ufrivillig morsom end den er eftertænksomt rammende, og jeg må indrømme, at jeg har svært ved helt at se, hvad den forsøger at fortælle!

Bevares, jeg er sikker på, at de mindste vil nyde den, alene på grund af bjørnene, også de små babybjørne, men den bliver aldrig, heller ikke i børneværelserne, en klassiker som ”Biler” og ”Toy Story”. Det er historien for ligegyldig til, og figurerne for unuancerede til!

Jeg var virkelig skuffet, og selvom jeg havde høje forventninger, trods dårlige anmeldelser, så plejer Pixar at indfrie mine forventninger. Det gjorde de ikke denne gang!

Jeg håber virkelig at Pixar (og Disney!) lærer af dette her og indser, at Pixar kan (kunne?) noget, ingen andre kan, og at Disney lader firmaet lave det, de er rigtig gode til, nemlig eftertænksomme, poetiske og smukke tegnefilm for både børn og voksne. Disney kan herefter selv lave flere ”Tangled”, film med syngende mus og dansende kaniner, og de må også gerne lave simple historier, der appellerer til de mindste, men lad Pixar være!

Misforstå mig ikke, jeg elsker Disneyfilm, de er en del af min barndoms filmskat, og senest har de leveret den forrygende ”Prinsessen og Frøen”, men jeg elsker også Pixars tidligere film, og det ville være ærgerligt, hvis det går tabt, bare fordi Disney økonomisk har slugt firmaet!

”Modig” er ikke en modig film, tværtimod, den kører på det sikre, det simple og det lette, og derfor ender den som en parentes, en ligegyldig film uden reelt indhold, der er glemt så snart lyset tændes i biffen!

2/6 stjerner til Brave (dansk tale)