The Dark Knight Rises

The Dark Knight Rises | Warner Bros. Pictures | Directed by Christopher Nolan | 2012 | 164 min | IMDb

Filmanmeldelse af Hugger

Nolan samler alle tråde i sin Batman-Trilogi på en underholdende, højlydt og til tider undervældende vis!

Da Christopher Nolan i 2005 udsendte den første film i serien – Batman Begins – var det til højlydte klapsalver fra såvel kritikere som publikum. Den meget mørke og dystre film med det voluminøse soundtrack imponerede med sine visuelle virkemidler, voksne superheltehistorie og helt igennem underholdende actionsekvenser. Filmen dannede skole for en ny tilgang til superhelteuniverset, et mere dystert og realistisk koncept, der dog siden er fraveget igen for fest og farver, hvilket i denne anmelders bog faktisk klæder konceptet ”superhelte” allerbedst!

Men at Batman Begins var en fremragende actionfilm lader sig ikke fornægte, og filmen indtjente millioner af dollars, hvorfor den blev den første i en trilogi, hvor næste film i serien var den ligeledes kritikerroste ”The Dark Knight” fra 2008. Også denne film blev en kæmpe økonomisk succes, og fans og kritikere var igen begejstrede for filmens visuelle virkemidler. Denne film led dog lidt af, at plottet blev for avanceret til tider, og at der var for mange bolde i luften til, at man for alvor kunne suges ind i filmens univers. En flot og spændende film var det, og derfor var det også ventet med spænding, at Nolan ville afslutte sin trilogi med kronen på værket, ”The Dark Knight Rises”.

…Og lad mig slå fast : Filmen er en fantastisk tour-de-force udi det univers, DC Comics skabte for 70 år siden, og som Nolan har formået at gøre allemandseje.

Den er mørk, humoristisk, fyldt med gode skuespillere, der leverer gode og underholdende præstationer, med masser af action og drama og det sædvanlige ”Nolanske” plotvirvar, der faktisk i denne film fungerer bedre og lander bedre, end ”The Dark Knight” gjorde i sin tid.

Filmen indeholder masser af henvisninger til de to forudgående film, der er masser af ramasjang og filmens actionsekvenser virker på de brede linjer rigtig godt. Christian Bale er efterhånden ret hjemmevant i rollen som Bruce Wayne / Batman, selvom hans Batman-stemme stadig fremkalder et ufrivilligt smil hos mig nogle gange, og i de vanlige biroller ses kapaciteter som Michael Caine, Morgan Freeman og Gary Oldman.

Som nye tilføjelser er Catwoman i skikkelse af en SUPER lækker Anne Hathaway og Jospeh Gordon-Levitt i skikkelse af ambitiøs og idealistisk politimand, der har et par overraskelser oppe i ærmet! Og især skal fremhæves Tom Hardy, der leverer en skræmmende og dyster præstation som superskurken ”Bane”!

Filmen er dog langt fra perfekt!

Den er underholdende, den sparker røv, og det dynamiske soundtrack af Hans Zimmer kører for fuld hammer fra første til sidste frame med ganske få afbrydelser. Det giver filmen en rå energi, der ligesom i de to forudgående virker ret godt og som forårsager, at adrenalinen pumper, mens eksplosioner, smarte bemærkninger og slåskampe ruller over lærredet!

Men nogle gang er det for meget. Alt for meget! Man sidder flere gange og tager sig i at tænke, at det faktisk er Michael Bay, der har instrueret, og man venter på en slowmotion helikopter eller lignende ”baysk”, når actionsekvenser fortsætter, fortsætter og fortsætter. Nolan er dog en markant bedre instruktør, og han formår at holde filmen på skinnerne, trods kraftige udfald mod siderne undervejs, og filmen mister aldrig fodfæstet helt!

…Det er en underholdende tur, men Nolan burde have arbejdet lidt med devicen ”less is more” i få tilfælde, det ville have klædt en i forvejen ganske habil film!

Udover de til tider lidt generiske og uinteressante actionscener, lider filmen også af flere plothuller, som man dog sagtens kan overse, og enkelte gange anvendes dramaturgiske fejlgreb, så filmens ”sejhed” overtrumfes af ”dumhed”, som de to tidligere film faktisk elegant undgik!

Men!

Alt i alt er der tale om en flot og tilfredsstillende afslutning på trilogien, det er en film, der underholder og samler alle de tråde, der er startet undervejs i de øvrige film. Filmens plot er godt og solidt, og der er masser af ”wow-scener”, hvor man får den der ”superheltegåsehud”, når helten viser sig og soundtracket svulmer!

Som trilogi er der tale om et fuldendt værk, der bestemt fungerer og som filmisk er i toppen af poppen indenfor superheltegenren, selvom jeg igen må påpege, at Marvels film (Avengers, Hulk, Thor osv.) med det mere lyse og frivole univers, er langt hyggeligere bekendtskab. Batman-trilogien startede en trend med mørke, dystre og realistiske superheltefilm, og det er alt sammen meget godt, men man bliver lidt træt, når nu Robert Downey Jr. Som Ironman har bevist, at det er sjovere at have ild i røven, en smart bemærkning på læben og en masse crazyness på plakaten!

4/6 stjerner til The Dark Knight Rises