The Cabin in the Woods

The Cabin in the Woods | AFX Studios | Directed by Drew Goddard | 2011 | 95 min | IMDb

Filmanmeldelse af Hugger

En perle af en slasherfilm, der formår at gøre grin med genren, behandle den kærligt og med respekt og at vende alting op og ned!

I 2009 besluttede et eller andet studiehoved, at ”The Cabin in the Woods” ikke skulle udsendes i biograferne, selvom den var færdig og klar til distribution. Først i 2012 blev den sat op i biograferne, hvor såvel biografgængere og anmeldere har været mere begejstrede end negative.

Filmen blev således lagt på hylde i 3 år!

Hvorfor, må man spørge sig selv, især efter at have set filmen, der tager en gammelkendt (og også misbrugt og fortærsket!) genre og fornyer den ved at vende alting op og ned med kraftig brug af humor, meta og ikke mindst gode effekter!

Jeg kan nok godt svare på, hvorfor studiebossen valgte at sende den ud netop nu. Chris Hemsworth ("Thor" og "The Avengers") er nu et household-navn, så hans navn øverst på en plakat, ser godt ud. Det gjorde det måske ikke i samme omfang for 3 år siden. Desuden er det den altid underfundige og fantastiske fanboy-favorite instruktør Joss Whedon, der sammen med Drew Goddard ("Cloverfield") har stået bag manuskriptet. Whedons navn er i øjeblikket fastklistret til den yderst succesfulde "The Avengers"-film, der kører sin sejrsgang over hele verden netop nu – med masser af dollars til følge!

Studiebossen har givetvis regnet rigtigt i sin økonomiske kalkule af, at det NU var et godt tidspunkt at sende filmen ud, men for satan da, hans kreative hjerne har da været helt slået fra, hvis den overhovedet eksisterer!

For "The Cabin in the Woods" er en fantastisk underholdende film, hvor både gode skuespilspræstationer, effekter og humor virker fortrinligt sammen med et plot, der helt sikkert ikke er set før.

Filmens præmis er det gammelkendte med en gruppe teenagere, der tager ud til et forladt sted for at ryge, drikke, knalde og hygge uden voksne, og hvor en grum skæbne venter dem i form af død, gru og blod. Vi har set det med Jason, Freddie, Evil Dead og mange andre, og genren er som nævnt tidligere blevet (mis)brugt utallige gange!

Også de normale stereotyper er til stede. Muskelmanden, hans promiskuøse kæreste, den kloge, hashhovedet og "the final girl", pigen, der altid står til sidst, når rædslerne er overstået!

Men her stopper lighederne!

Filmens præmis og plot er simpelthen djævelsk godt fundet på, og de meta-niveauer, Whedon og Goddard har lagt ind, fungerer perfekt og giver filmen både ro og dybde nok til, at den engagerer meget, trods det umiddelbart smalle plot!

…Filmens effekter er forrygende, og Whedon og Goddard valgte bevidst IKKE, at filmen skulle være 3D – way to go!

Samlet set er der tale om en fantastisk underholdende film, der formår at rykke tæppet væk under tilskueren masser af gange undervejs. Det er en slasherfilm, der er en homage til de gamle (og ofte dårlige!) film, men som tilføjer genren vitalitet og styrke, fordi den vælger den skæve vinkel, i stedet for den lige vej. Det er en film, der om end den ikke nødvendigvis bliver em klassiker, stadig vil blive drøftet meget rundt omkring, ikke mindst på grund af alle de referencer der er til popkulturen indenfor gyser/horror genren.

Se den før din nabo, og hvis din nabo ser den før dig, så sig til ham, at han intet skal fortælle om plottet, for så risikerer du at ødelægge oplevelsen for dig selv!

5/6 stjerner til The Cabin in the Woods