Chronicle

Chronicle | Davis Entertainment | Directed by Josh Trank | 2012 | 84 min | IMDb

Filmanmeldelse af Gabriel

Et friskt pust til superheltegenren.

Helt almindelige mennesker vinder den store lottogevinst, mister gamle venner, får tvivlsomme nye og ender med at formøble formuen. Et velkendt scenarie, når folks hverdag ændres dramatisk fra den ene dag til den anden.

De tre gymnasieelever Andrew, Matt og Steve er ude for noget lignende, men mere ekstremt, da de efter berøringen af en mystisk genstand pludselig får evnen til at flytte ting med tankens kraft.

"Chronicle" er et underholdende bud på, hvad der kan ske, hvis helt almindelige mennesker får superhelteevner, og atypisk for genren ikke vælger at trække i en farvestrålende spandexdragt for at nedkæmpe grønne gobliner og blækspruttemænd – den slags eksisterer slet ikke i "Chronicles" univers.

Hvad hvis evnerne i stedet for blev brugt til at hævne sig på skolens bøller, vejens narkopushere og den fordrukne og voldelige far? Noget mere jordnære antagonister end man er vant til, men også meget mere interessante.

"Chronicle" er i det hele taget meget mere interessant end den gængse superheltefilm og deraf mere spændende. På en nærmest naturalistisk måde behandler den superheltegenren og dens fortærskede skabelsesberetninger fra en helt ny vinkel. Hovedpersonerne er realistiske og har indre dæmoner, der er langt mere troværdige end de fantasifulde "problemer", som de normale superhelte døjer med.

…Selvom filmen i sin grundform er forudsigelig formår den at overraske med velskrevne karakterer og imponerende effekter, der for en gang skyld understøtter historien og ikke omvendt.

De tre drenges skæbne står ikke 100% mejslet i granit og især Andrews historie er rørende, da man føler hans tiltagende frustration over både at ville de nye og mere imødekommende omgivelser, men også hans ønske om at gøre op med en virkelighed, der er lige så rå og brutal, som før han fik sine utrolige evner.

"Chronicle" holdt min interesse fangen fra start til slut. Mange steder dybt original og fantastisk underholdende. En vedkommende fortælling om pludselig popularitet, mobning, miljø og arv, ansvar og konsekvens.

"Chronicles" autentiske billedstil passer godt til historien. De hårde klip og de grynede billeder skyldes imidlertid præmissen om, at den ene af de tre drenge filmer alt, hvad de oplever. En unødvendig gimmick, der flere steder føles som en klods om benet og distraherer mere end den gavner. Det er nemt at se bort fra, men jeg undrer mig meget over, hvorfor filmmagerne valgte denne noget slidte tilgang.

Trods denne skønhedsplet glæder jeg mig meget til at se, hvad folkene bag "Chronicle" finder på næste gang.

5/6 stjerner til Chronicle