The Ides of March

The Ides of March | Cross Creek Pictures | Directed by George Clooney | 2011 | 101 min | IMDb

Filmanmeldelse af Hugger

Politisk thriller imponerer med sine simple virkemidler, stærke plot og interessante (og skræmmende!) realisme.

George Clooney er en mand med mange talenter. Hans evner som skuespiller er efterhånden blevet bevist i adskillige sammenhænge, senest i filmen "The Descendants", der sikrede ham en Oscar-nominering. Han evner at spille både sjove og seriøse roller, og han evner både dramaet og actiondelen.

Med sit klassiske all american good looks, har han været førestevalget i mange Hollywoodfilm de seneste 10 år, og han har i de seneste år også vist, at han er en habil instruktør.

På mange måder minder Clooney om Robert Redford, en anden skuespiller der er både alsidig og talentfuld, og som oveni en særdeles stærk skuespilskarriere, tillige også er en god instruktør. Også Redford havde et "all american good look", og en af hans stærkeste performances var i den politiske thriller "Alle Præsidentens Mænd" fra 1976, hvor han sammen med Dustin Hoffmann bragte det betændte "Watergate" frem i lyset og afslørede amerikansk politiks skyggesider.

"Kamæleonen" har ikke så lidt tilfælles med netop denne film. "Kamæleonen" er en af den slags film, der begynder langsomt, sikkert og som filmen skrider frem afdækker og eksponerer et plot, hvor man som tilskuer åndeløst må sidde og holde fast i stolen, fordi spændingen simpelthen stiger og stiger.

…Filmen mister aldrig sin troværdighed, og elementer som biljagter og skyderier er den lykkeligvis blottet helt for, til fordel for et meget realistisk og (formentlig desværre!) nøgternt portræt af USAs politiske system, der i den grad udstilles som både sygt, kynisk og rent ud sagt manipulerende.

Filmens plot skal vi ikke dvæle længe ved, men kort fortalt handler "Kamæleonen" om en ung ambitiøs konsulent, der finder en ny form for arbejdsglæde, da han begynder at arbejde for den stærke, erfarne, dygtige og mest af alt ærlige politiker, spillet af George Clooney. Den unge mand spilles intenst af Ryan Gosling, der endnu engang cementerer, at han er en af de stærkeste "nye" kort i Hollywood, og filmens omdrejningspunkt, primærvalget blandt demokratiske kandidater til præsidentposten, vækkes til live set gennem øjnene hos især Goslings ambitiøse og (til at begynde med!) idealistiske mand.

Clooney har instrueret, og han sørger for, at pacing og fremdrift i filmen føles helt naturlig. FIlmen er naturligt spændende, og klædeligt nok forsøger Clooney ikke at hæve spændingen med urealistiske elementer eller forcerede plotdevices. Filmens tempo er faktisk lige tilpas, og det er en både spændende og uhyggelig rejse ind i en verden, de færreste af os formentlig har meget kendskab til.

Uanset om den er 100% realistisk, så taler det til filmens fordel, at man som tilskuer i hvert fald TROR på, at det er realistisk, og man føler sig bestemt ikke manipuleret eller lignende.

Det er sjældent, at Hollywood formår at komme med en film som dette, uden at den på en eller anden måde er maret af klassiske Hollywood-elementer som action eller overskruet dramatik, men Clooney formår at holde skruen i vandet, fuld hammer, uden at miste fokus, nemlig at fortælle en klassisk, gammeldags politisk historie.

5/6 stjerner til The Ides of March