The Grey

The Grey | 1984 Private Defense Contractors | Directed by Joe Carnahan | 2011 | 117 min | IMDb

Filmanmeldelse af Gabriel

Solid overlevelsesfilm med frygtindgydende ulve og bidende kulde.

Liam Neeson har en evne til at vælge filmprojekter, der trods plothuller og utroværdigheder er både underholdende og intense. "Taken" og "Unknown" fulgte denne opskrift og fik med det professionelle håndværk og Neesons solide spil to utrolige historier til at glide ubesværet ned. Det gør sig også gældende for "The Grey".

"The Grey" handler om syv oliearbejderes kamp for at overleve i Alaskas ubarmhjertige ødemark, hvor de jages af blodtørstige ulve, hvis territorie de er havnet i efter et flystyrt.


Fra det frygtindgydende flystyrt i starten af filmen til de mange scener med (ikke helt overbevisende) computergenerede ulve var jeg naglet til biografsædet.

Jeg ønskede oprigtigt, at de overlevede fra flystyrtet også skulle overleve de barske vilkår i Alaskas ødemark. Ikke fordi historien fremstiller dem som sympatiske, heltemodige mænd, men fordi de er så tilpas nuancerede, at man på den ene eller den anden måde kan sætte sig i deres sted, mens de kæmper mod ulve, hinanden, og om at holde varmen. En vigtig faktor i denne genre, hvor nok så spændende historier ofte falder til jorden, fordi man er fløjtende ligeglad med de personer som medvirker.

Nogen vil sikkert grine hånligt af de utrolige scener, som udspiller sig i filmen, men jeg synes de fungerede på filmens egne præmisser.

Jeg åd "The Grey" råt for usødet, fordi den emmer af godt håndværk og lysten til at fortælle en spændende historie, der ikke giver sig ud for mere end den er, men som alligevel formår at tilføje genren en snert af dybde, da de pressede mænd gør sig flere eksistentielle overvejelser undervejs.

Jeg har ingen ide om ulve i virkeligheden opfører sig som de gør i filmen, men det er heller ikke nødvendigt at vide, for mødet mellem ulv og mand er så intenst og skræmmende, at man glemmer alt om logik og fornuft mens det står på.

Med en rå billedside, en skræmmende lydside og godt skuespil fra alle sider er "The Grey" en kompromisløs og intens overlevelsesfilm, der er spændende fra start til slut. Hverken mere eller mindre.

NB. Husk at blive siddende til efter slutteksterne.

4/6 stjerner til The Grey