Hugo

Hugo | Paramount Pictures | Directed by Martin Scorsese | 2011 | 126 min | IMDb

Filmanmeldelse af Hugger

Scorsese imponerer med spektakulære scenerier, men magien udebliver.

Martin Scorseses film handler ofte om mord, død, afpresning og ja, mord! Hans gangsterfilm er legendariske – ofte både realistiske og barske.

Med "Hugo" forsøger han sig med en for ham ganske ny genre, nemlig børnefilmen – en balancekunst mellem en dyb og poetisk historie, med kraftige elementer af eventyr og en snert af science fiction.

Filmen handler om den forældreløse Hugo Cabret, der lever sit liv i klokketårnet på Gare Montparnasse i Paris i 1930'erne. Han lever af at stjæle daglige fornødenheder fra stationens mange brugere, og hans eneste underholdning er at sidde gemt bag de mange store ure, hvor han observerer de faste brugere af banegården. Hans hobby er at reparere en mekanisk mand (automaton), som er det eneste han har tilbage fra sin far, der er død nogle år tidligere. Hugos talent for det mekaniske fornægter sig ikke, men han mangler de sidste dele, der kan få metalmanden, som han er overbevist om bærer på en besked fra sin far, til at fungere.

Filmen forsøger at skabe et magisk univers, hvor scenerierne og genskabelsen af Paris anno 1930'erne, er fantastisk flotte, omend lidt kolde og CGI-agtige. Det sidste tror jeg dog er et bevidst valg, for det er et eventyr, Scorsese fortæller os – det må gerne se lidt uvirkeligt ud.

"Hugo" er en lang hyldest til filmmediet, og som sådan er den ganske interessant. I starten af filmen anvendes elementer fra stumfilmens slapstick-rutiner, mens kærestedramaer udfolder sig lydløst foran Hugo, der observerer de forelskedes sværmerier fra sit tårn. Efterhånden som filmen skrider frem, og man lærer om Hugos liv på banegården, vækkes filmen mere og mere til live på lydsiden, og den fiktive historie krydres elegant med fakta om de første film og filmskabere. Som et forsøg på at lave en komprimeret, kronologisk gennemgang af filmhistorien – en interessant ide, der ganske vist hylder mediet, men som desværre ikke er særligt spændende at se på!

…Filmens pacing og narrativ er faktisk dræbende kedelig i første halvdel, hvor filmen mangler fokus.

Der er ellers masser af talent i filmen på både instruktør, skuespils- og effektsiden, så det er underligt, at den ikke lever og ånder mere, end den gør.

"Hugo" vil for meget, og filmens grafiske effekter lægger op til meget mere, end hvad filmens historie kan levere. Historien om Hugo er faktisk ikke særlig interessant i sig selv, men bliver det efterhånden, som historien om den aldrende legetøjshandler Georges Méliès (Ben Kingsley) får mere og mere fokus i filmen. Nærværende bliver det dog aldrig helt – nærmere lidt små-sentimentalt.

Scorsese, mesterinstruktør som han er, hylder filmmediet på fornemste vis, men det er svært at lade sig fange af det eventyr, der udspiller sig på lærredet. Først til sidst, da historien for alvor begynder at rulle, suges man ind i filmens univers, og magien anes i glimt.

Hvis Scorsese havde brugt samme stramme narrativ og pacing igennem hele filmen, ville den formentlig have fungeret bedre som fortælling. Nu minder den mest af alt om et skib, hvis kaptajn har sovet over sig, for til sidst, inden katastrofen indtræffer, at indfinde sig på dækket og rette skibet op.

Sasha Baron Cohen (Ali G, Brüno og Borat) har en ganske underholdende birolle som stationens betjent, der overspilles i starten for til sidst at kunne trænge til lidt mere plads i manuskriptet, hvis figuren for alvor skal blive interessant. Det gør sig i det hele taget gældende for mange af filmens karakterer, der er underligt todimensionale.

Skuespillet er såmænd ganske fint på alle pladser. Især Hugo spilles med stor indlevelse, men det er desværre – ligesom resten af filmen – til tider også en anelse træagtigt og over the top.

Alt i alt er "Hugo" et smukt og elegant forsøg på at lave noget anderledes og fortryllende, der ender med at være lidt kedeligt, lidt trivielt og kun ganske lidt magisk. Vanvittigt interessant for de filminteresserede, der vil kunne få timer til at gå med at fange alle referencer og hyldester, men uden det ekstra lag, der for alvor kan få filmens simple historie til at lette fra det papir, den er skrevet på.

3/6 stjerner til Hugo